Lekki sernik z jeżynami.doc

(84 KB) Pobierz
Lekki sernik z jeżynami

Lekki sernik z jeżynami

Składniki:

·         200 g jeżyn (mogą być również mrożone, ale wtedy należy je wcześniej rozmrozić na bibułce, która pochłonie wodę)

·         200 g serka wiejskiego (cottage cheese)

·         250 g serka kremowego, może być 3 - krotnie mielony

·         2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

·         3/4 szklanki cukru pudru (165 g)

·         2 jajka

·         1/3 szklanki kaszy mannej (55 g)

·         1/4 szklanki mąki wymieszanej z 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (35 g)

·         1/4 szklanki maślanki lub kefiru, może być nawet kwaśna śmietana (60 ml)

Serek wiejski potraktować blenderem, by był gładki, zmiksować z serkiem kremowym i cukrem pudrem. Dodać jajka, po jednym i miksować. Wmieszać kaszę manną, makę z proszkiem, na końcu maślankę i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać.

Całość wlać do tortownicy o średnicy 21 cm, dokładnie uszczelnionej folią aluminiową. Na wierzch wyłożyć jeżyny.

Piec w temperaturze

170°C przez około 45 minut (uwaga: nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, tyle czasu powinno wystarczyć). Przykryć również folią od góry, by sernik pozostał jasny, a owoce się nie wysuszyły. Podawać oprószony cukrem pudrem.

Smacznego :)

lekki sernik z jeżynami

 

Lekki sernik z jeżynami

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin