Placek z botwinką.doc

(31 KB) Pobierz
Placek z botwinką

Placek z botwinką

 

i serem ricotta. Na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży, koniecznie do powtórzenia z innym, ulubionym nadzieniem...

 

Składniki:

 

Nadzienie:

700 g botwinki bez buraczków

350 g sera ricotta

• 1 duże jajko

• 3 łyżki tartego Parmezanu

• około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Ciasto:

200 g mąki

60 g masła, roztopionego

• 1 jajko

• 1 torebka suszonych drożdży (7 g)

• sól morska

 

Przygotowanie:

Forma na tartę lub tortownica o średnicy 23 cm posmarowana oliwą z oliwek extra virgin

Z botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki.

Ser ricotta rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, Parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.

Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.

 

 

Lekki makaron z musem z awokado i bazylii

 

Składniki, 2 porcje:

 

• około 140 g makaronu (np. spaghetti)

• 1 awokado

• 1/3 ząbka czosnku

• 2 łyżeczki soku z limonki i szczypta startej skórki

• 2 - 3 kawałki marynowanej zielonej papryczki jalapeno

• pęczek (doniczka) bazylii

• duży kubek listków młodego szpinaku

• 1 łyżka oliwy extra vergine + do podania

• 3 łyżki tartego sera (Parmezanu lub Grana Padano)

50 g sera feta

 

Przygotowanie:

Makaron wrzucić na wrzącą i osoloną wodę, ugotować al dente. Zmiksować obrane i pokrojone awokado, czosnek, sok i skórkę z limonki, papryczkę jalapeno, listki bazylii (1/3 listków odłożyć), opłukany i osuszony szpinak oraz oliwę extra vergine, doprawić solą i pieprzem.

Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać tarty ser i wymieszać. Dodać mus z awokado i resztę bazylii, delikatnie wymieszać. Podawać ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodatkową oliwą extra vergine i pokruszonym serem feta.

 

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami

z ziołowym sosem majonezowym z dodatkiem grillowanych kaparów

 

 

Składniki, 2 - 3 porcje:

 

• pęczek zielonych szparagów

• 4 łyżki zwykłej oliwy z oliwek do smażenia (nie extra virgin)

• 1 podwójna pierś kurczaka

• 2 łyżki kaparów

• kilka gałązek świeżego tymianku (niekoniecznie)

• 2 garście rukoli lub poszarpana sałata

• 1/2 szklanki majonezu (ja użyłam majonezu Olivio z dodatkiem oliwy z oliwek)

• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku

• sól morska drobnoziarnista i świeżo zmielony pieprz

• ćwiartki cytryny do serwowania

 

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć białe i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, pieprzem i wysmarować pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek.

Dobrze rozgrzać patelnię grillową, pośrodku ułożyć piersi kurczaka, a po bokach szparagi oraz kapary. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, kurczaka w sumie przez około 10 - 12 minut raz przewracając (aż będzie miękki w środku), a szparagi przez około 5 - 6 minut (aż będą al dente). Kaparom wystarczą około 3 minuty grillowania. Po przewróceniu kurczaka na drugą stronę, ułożyć na nim gałązki tymianku (jeśli je używamy).

Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2 minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach rukoli lub sałaty z grillowanymi szparagami i sosem majonezowym, skrapiać cytryną.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin