ser topiony.doc

(22 KB) Pobierz

Wykonanie:
potrzebujesz
500 g tłustego twarogu,
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
jedno żółtko i kminek cały wg. uznania

twaróg należy rozdrobnić mikserem, posypać soda, dokładnie wymieszać i odstawić  na 3 godziny. Ser zrobi sie żółtawy. Po tym czasie w garnku na małym ogniu roztapiamy trochę masła i wrzucamy ser i topimy aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Żółtko rozrabiamy z 1 łyżką wody i dodajemy do masy, solimy, dodajemy kminek, przelewamy do miseczki i po ostygnięciu do lodówki. Ser jest wyśmienity tylko nie można przesadzić z soda, bo sie robi twardy. Z kolei za mało sody powoduje, ze sie dobrze nie topi. Kwestia doboru ilości do konkretnego sera.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin