Dieta dla 40-latek.doc

(35 KB) Pobierz
Dieta dla 30-latek

Dieta dla 40-latek

 

Założenia - dieta po 40:
    W wieku czterdziestu lat większość z nas ma już "odchowane" dzieci i może wreszcie spokojnie zająć się sobą. Poświęcić czas na zatroszczenie się o swoje zdrowie, sylwetkę i urodę. Często przeżywa się wtedy "drugą młodość". W tym wieku ważne jest, byśmy odpowiednim menu zabezpieczyli się przed chorobami i schudli, gdy istnieje taka potrzeba. Dieta powinna być dobrana do aktywności fizycznej, gabarytów i do ewentualnych schorzeń. Po czterdziestce ważny jest w diecie magnez, który koi układ nerwowy i chroni serce (mięso, drób, zbożowe, mleko, sery, warzywa zielonolistne, fasola, orzechy, kawa, strączkowe, suszone figi, zarodki pszenne), miedź poprawiająca przyswajanie żelaza (wątroba wieprzowa, fasola, orzechy, pieczarki, szpinak Jakże cynk zwiększający sprawność umysłową, obniżający poziom cholesterolu, dbający o ładną cerę (mięso, jaja, mleko, ostrygi, orzechy laskowe i ziemne, migdały, drożdże, produkty zbożowe), witamina C zwiększająca odporność, przeciwdziałająca wolnym rodnikom, pamiętając, że jej nadmiar sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych i biegunkom. Powinno się unikać słodyczy i tłuszczów, które tuczą.

Przykład - dieta po 40:
trwa: 7 do 21 dni

odchudza: do 1,5 kg przez 7 dni

polecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom

niewskazana dla: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących

szczególnie bogata w: witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, żelazo, białko oraz błonnik

można ją powtarzać: co miesiąc

dzienna dawka kalorii: ok 1000 kcal

Dzień 1
Śniadanie - 285 kcal - 3 łyżki płatków owsianych z łyżką drobno posiekanych migdałów zalane szklanką mleka 0,5%, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II śniadanie - 95 kcal - Banan (100 g), szklanka wody niegazowanej.
Obiad - 389 kcal - Wieprzowina egzotyczna, ryz pełnoziarnisty gotowany (30g suchego), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Podwieczorek - 97 kcal - Koktajl ze szklanki mleka 0,5% (100 ml) i mrożonych lub świeżych truskawek (200 g) bez cukru.
Kolacja - 236 kcal - Talerz zupy z kurczaka i szparagów, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Dzień 2
Śniadanie - 230 kcal - Dwie kromki chleba żytniego posmarowane nisko-kaloryczną margaryną z plasterkiem szynki z indyka i plasterkiem szynki wołowej, pomidor (100 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II śniadanie - 85 kcal - Serek homogenizowany naturalny 0% (150g).
Obiad - 312 kcal - Pieczony dorsz z limonką i ziołami, ziemniaki gotowane (100 g), buraki gotowane (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek - 63 kcal - Szklanka soku pomidorowego, kromka chleba chrupkiego razowego.
Kolacja - 249 kcal - Sałatka mieszana, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Dzień 3
Śniadanie - 256 kcal - Pasta z sardynek w oleju (50 g), jednego jajka na twardo i cebuli (30g), kromka chleba pełnoziarnistego, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
II śniadanie - 120 kcal - 20 g orzechów laskowych.
Obiad - 377 kcal - Piersi indycze z suszonymi pomidorami z makaronem sojowym (50 g suchego), szklanka owocowej herbaty bez cukru.
Podwieczorek - 100 kcal - Szklanka świeżego soku pomarańczowego.
Kolacja - 195 kcal - Cytrynowe ciastko beżowe, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Dzień 4
Śniadanie - 279 kcal - Kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną z dżemem nisko-słodzonym z fig, szklanka mleka koziego.
II śniadanie - 106 kcal - Sok z czarnej porzeczki (200 ml).
Obiad - 387 kcal - Wątróbka wieprzowa smażona na patelni tef łonowej bez tłuszczu (150g), ziemniaki gotowane (100g), surówka z kapusty kwaszonej (150 g),szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Podwieczorek - 120 kcal - Serowe serce z sosem truskawkowym, szklanka herbaty bez cukru.
Kolacja - 167 kcal - Gazpacho z awokado i parmezanem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Dzień 5
Śniadanie - 242 kcal - 2 jajka na miękko, dwie kromki chleba chrupkiego z niskokaloryczną margaryną, pomidor, zielona herbata bez cukru.
II Śniadanie - 112 kcal - 20 g łuskanych ziaren słonecznika.
Obiad - 390 kcal - Talerz zupy fasolowej po toskańsku.
Podwieczorek - 130 kcal - Wirujący mus z kawy mokka, woda niegazowana.
Kolacja - 198 kcal -Ozór w galarecie (100 g) skropiony sokiem z cytryny, sałata, herbata bez cukru

Dzień 6
Śniadanie - 289 kcal - Mus jogurtowy z truskawkami, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II śniadanie - 102 kcal - Kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną, wysokogatunkową margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem sera żółtego light, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Obiad - 338 kcal - Sałatka z sosem curry, dwie kromki chleba chrupkiego żytniego posmarowane niskokaloryczną, wysokogatunkową margaryną, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Podwieczorek - 108 kcal - Dwa czekoladowe ciasteczka z orzechami, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Kolacja - 197 kcal - Pieczona pierś z kurczaka (100 g), 150 g warzyw mieszanych z mrożonki gotowanych, tost z kromki chleba pełnoziarnistego, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Dzień 7
Śniadanie - 267 kcal - Deser z koziego twarożku, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
II Śniadanie - 96 kcal - Jeden średni owoc sharon, szklanka wody niegazowanej.
Obiad - 336 kcal - Klops z cielęciny (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), brokuły gotowane (200g), szklanka czerwonego, czystego barszczu do popicia.
Podwieczorek - 115 kcal - Brzoskwinie w szampanie, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Kolacja - 192 kcal - 30 g gotowanego ryżu wymieszanego z 50 g gotowanej i posiekanej wołowiny, 1 pokrojonym pomidorem i 1/2 siekanej cebuli z ziołami, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin