KABACZEK na zimę DO GULASZU.rtf

(248 KB) Pobierz

KABACZEK na zimę DO GULASZU

             

Składniki              Przepis

 

    * kabaczki (mogą też być cukinie) 2 sztuki (razem około 1kg 75dkg)

    * marchew 3 sztuki (razem ok 30 dkg)

    * seler 1 sztuka (ok 30 dkg)

    * cebula 3 sztuki (razem ok 30 dkg)

(waga warzyw po obraniu i usunięciu pestek z kabaczka)

* olej 1/2 szklanki

    * woda 3 szklanki

    * sól

    * cukier 1i 1/2 łyżeczki

    * przyprawa w płynie do zup i sosów Maggi 2 łyżki stołowe

    * Vegeta do smaku (ale proszę jej nie dawać za dużo)

  * kabaczki bądź cukinie obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę

    * wlać do garnka olej, rozgrzać, wsypać cebulę pokrojoną w kostkę, wsypać cukier, mieszać aby sie nie przypaliło, cebula nie może się za bardzo zrumienić

    * gdy cebula puści sok dodać startą na grubych oczkach marchew i seler, wymieszać, chwilkę przesmażyć

    * wlać wodę i dusić

    * warzywa nie mogą być miękkie, do pół twardych wsypać kabaczka, wlać 2 duże łyżki przyprawy w płynie Maggi, wg uznania posolić, dodać vegetę

    * wszystko razem tylko chwilkę dusić..!!!!!!!!!!! kabaczek może być twardy !!!!!!

 

przełożyć do słoików....pasteryzować minimum 10 minut

po wyjęciu słoików ustawić je do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia

 

doskonałe w zimie do szybkiego przygotowania gulaszu mięsno-warzywnego

mięso na gulasz udusić a następnie wsypać KABACZKA z warzywami ze słoika....i gotowe:) POLECAM

zimą gdy brakuje warzyw...... idealne rozwiązanie

 

z tych proporcji wychodzi 7 słoików 520g

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin