Nalewka z pigwy
Składniki:• pigwa owoce 1 kg• cukier 1 kg• wódka 1 litr Sposób przyrządzenia:Pigwę wyszorować, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do dużego słoja. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 tygodnie - co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy i dolewamy wódki.
Nalewka dziadunia na rumie
Składniki:2 kg czereśni50 dag cukru1 litr rumu1 laska wanilii10 goździkówSposób przyrządzenia:Owoce wydrylować. Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Dodać goździki, wanilię i zalać rumem. Odstawić w chłodne ciemne miejsce na 4 miesiące. Przefiltrować, przelać do butelek i znowu odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące. Ale można też pić od razu.
Nalewka moskiewska
Składniki:1 litr spirytusu4 szklanki wody5 dkg korzenia imbiru5 dkg szałwi5 dkg mięty pieprzowej5 dkg korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta)Sposób przyrządzenia:Wymieszać spirytus z 3 szklankami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w słoju roztworem spirytusu, odstawić na 7 dni. W okresie tym codziennie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Po 7 dniach dodajemy 1 szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie odstawiamy tym razem na 24 godziny. Nalew filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.Uwaga: Proporcje wagowe podano dla świeżych roślin. W przypadku użycia suszu należy wagę zmniejszyć minimum 5 krotnie.
Nalewka brzoskwiniowo migdałowa
Składniki:1 kg dojrzałych brzoskwiń 1 rozgnieciona pestka brzoskwini½ szklanki cukru2 szklanki wody1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej2 szklanki spirytusu1 szklanka koniaku10 słodkich migdałówSposób przyrządzenia:Brzoskwinie obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na połówki. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, zalać alkoholami i wodą z cukrem. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał smaku i zapachu.Nalewka cytrusowo miodowa
Składniki:1 litr spirytusu 95%10 dkg skórek z cytryny i pomarańczy2 szklanki miodu4 szklanki wodySposób przyrządzenia:Cytrusy dokładnie wymyć w ciepłej wodzie. Obrać cienko skórkę (bez białej włókniny) pokroić w paski. Skórki zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Wodę doprowadzamy do wrzenia, schładzać do 40 stopni, dodać miód, wymieszać.. Nalew ze słoja filtrujemy i łączymy z przygotowanym syropem, odstawiamy w słoju na 2, 3 dni. Po 3 dniach nalewkę ponownie filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miej
Nalewka mandarynkowa mocna
Składniki:3 szklanki spirytusu1 szklanka wody12 bardzo dojrzałych mandarynek1 szklanka cukru5 goździków½ łyżeczki pokruszonej kory cynamonowca Sposób przyrządzenia:Mandarynki bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki. Szczególnie starannie należy usunąć włókninę okrywającą owoc. Mandarynkę podzielić na sekcje, usunąć w miarę możliwości błoniastą pokrywę, każdą pokroić. Wodę zagotować z cukrem, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu
Nalewka tropikalna na rumie
Składniki:5 dojrzałych bananów1 dojrzały ananas1 litr białego mocnego rumu1 szklanka soku z ananasów1 laska wanilii½ szklanki cukruSposób przyrządzenia:Ananasa obrać pokroić w kostkę. Banana obrać ze skóry, podzielić w plastry. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 35 dni, kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
Nalewka na orzechach laskowych
Składniki:15 orzechów laskowych1 laska wanilii2 ziarna ziela angielskiego2 szklanki spirytusu2 szklanki wody½ szklanki cukruSposób przyrządzenia:Rozbić skorupy orzechów, obrać z pokrywającej jądra skórki. Do nalewki wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 1 miesiąca aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu
Nalewka figowa
Składniki:2 l wódki25 dkg cukru 1 kg rozdrobnionych fig1 rozdrobniona słodka gruszka1 rozdrobnione kwaśne jabłkoSposób przyrządzenia:Owoce zasypać cukrem na tydzień w ciepłym miejscu (na słońcu), aż puszczą sok i cukier rozpuści się całkowicie. Otrzymany syrop dodać do wódki. Po tygodniu przefiltrować Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewać do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.Nalewka węgierkowa
Składniki:8 dużych węgierek1/2 szklanki cukru½ szklanki wody3 szklanki białego wina1 laska cynamonu1 laska wanilii1 szklanka spirytusuSposób przyrządzenia:Cukier z wodą doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować usuwając pianę, schłodzić. Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. Ułożyć w słoju, dodać cynamon, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, wino, syrop z cukru i spirytus. Słój zamknąć, odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.
Nalewka śliwkowa na rumie
Składniki:1 kg dojrzałych śliwek węgierek1 szklanka cukru3 szklanki rumuSposób przyrządzenia:Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W dużym, czystym słoju ułożyć śliwki przesypując je cukrem, zalać rumem i odstawić szczelnie zamknięte na okres 4 miesięcy. Co jakiś czas przemieszać potrząsając słojem. Po tym okresie przefiltrować, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.
Nalewka bananowa
Składniki:1 duży dojrzały banan1/2 szklanka cukru½ szklanki wody1/2 laski wanilii¾ litra wódki czystejSposób przyrządzenia:Banana obrać, rozgnieść widelcem i przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 dni. Cukier rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut zbierając tworzącą się pianę, schłodzić. Nalewkę przefiltrować, połączyć z rozpuszczonym cukrem, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii, przelać do słoja i ponownie odstawić zamkniętą przez kilkanaście dni. Po tym czasie jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nabrała smaku i aromatu.
Nalewka jabłkowa
Składniki:1 kg jabłek½ litra czystej wódki½ litra Brendy½ szklanki cukru¾ szklanki wodySposób przyrządzenia:
Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc. Po miesiącu należy nalew dosłodzić. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować zbierając powstałą pianę, przestudzić i dodać do słoja z jabłkami i alkoholem. Ponownie zamknąć i odstawić na kolejny miesiąc. Jeśli chcemy uzyskać nalewkę bardziej aromatyczną możemy dodać laski cynamonu i goździki. Po miesiącu nalewkę przefiltrować i odstawić w ciemne miejsce w szczelnie zamkniętych butelkach.
Nalewka piwna
Składniki:1 l. spirytusu3 piwa jasne (0,33 l)1 duża łyżka miodu1 mała łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanka cukru 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki, oprócz spirytusu podgrzać z piwem i wodą, aby się wymieszały, po ostudzeniu dodać spirytus
madzialena.85