nalewki.doc

(12 KB) Pobierz

Nalewka z pigwy

Składniki:
• pigwa owoce 1 kg
• cukier 1 kg
• wódka 1 litr

Sposób przyrządzenia:
Pigwę wyszorować, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do dużego słoja. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 tygodnie - co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy i dolewamy wódki.
 

Nalewka dziadunia na rumie

Składniki:
2 kg czereśni
50 dag cukru
1 litr rumu
1 laska wanilii
10 goździków

Sposób przyrządzenia:
Owoce wydrylować. Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Dodać goździki, wanilię i zalać rumem. Odstawić w chłodne ciemne miejsce na 4 miesiące. Przefiltrować, przelać do butelek i znowu odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące. Ale można też pić od razu.
 

Nalewka moskiewska

Składniki:
1 litr spirytusu
4 szklanki wody
5 dkg korzenia imbiru
5 dkg szałwi
5 dkg mięty pieprzowej
5 dkg korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta)

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać spirytus z 3 szklankami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w słoju roztworem spirytusu, odstawić na 7 dni. W okresie tym codziennie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Po 7 dniach dodajemy 1 szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie odstawiamy tym razem na 24 godziny. Nalew filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Uwaga: Proporcje wagowe podano dla świeżych roślin. W przypadku użycia suszu należy wagę zmniejszyć minimum 5 krotnie.
 

Nalewka brzoskwiniowo migdałowa

                                                                    Składniki:
1 kg dojrzałych brzoskwiń
1 rozgnieciona pestka brzoskwini
½ szklanki cukru
2 szklanki wody
1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
2 szklanki spirytusu
1 szklanka koniaku
10 słodkich migdałów

Sposób przyrządzenia:
Brzoskwinie obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na połówki. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, zalać alkoholami i wodą z cukrem. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał smaku i zapachu.

Nalewka cytrusowo miodowa

Składniki:
1 litr spirytusu 95%
10 dkg skórek z cytryny i pomarańczy
2 szklanki miodu
4 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Cytrusy dokładnie wymyć w ciepłej wodzie. Obrać cienko skórkę (bez białej włókniny) pokroić w paski. Skórki zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Wodę doprowadzamy do wrzenia, schładzać do 40 stopni, dodać miód, wymieszać.. Nalew ze słoja filtrujemy i łączymy z przygotowanym syropem, odstawiamy w słoju na 2, 3 dni. Po 3 dniach nalewkę ponownie filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miej

 

Nalewka mandarynkowa mocna

 

Składniki:
3 szklanki spirytusu
1 szklanka wody
12 bardzo dojrzałych mandarynek
1 szklanka cukru
5 goździków
½ łyżeczki pokruszonej kory cynamonowca

Sposób przyrządzenia:
Mandarynki bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki. Szczególnie starannie należy usunąć włókninę okrywającą owoc. Mandarynkę podzielić na sekcje, usunąć w miarę możliwości błoniastą pokrywę, każdą pokroić. Wodę zagotować z cukrem, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu

 

 

Nalewka tropikalna na rumie

Składniki:
5 dojrzałych bananów
1 dojrzały ananas
1 litr białego mocnego rumu
1 szklanka soku z ananasów
1 laska wanilii
½ szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:
Ananasa obrać pokroić w kostkę. Banana obrać ze skóry, podzielić w plastry. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 35 dni, kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

 

Nalewka na orzechach laskowych

Składniki:
15 orzechów laskowych
1 laska wanilii
2 ziarna ziela angielskiego
2 szklanki spirytusu
2 szklanki wody
½ szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:
Rozbić skorupy orzechów, obrać z pokrywającej jądra skórki. Do nalewki wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 1 miesiąca aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu

 

 

Nalewka figowa

 

Składniki:
2 l wódki
25 dkg cukru
1 kg rozdrobnionych fig
1 rozdrobniona słodka gruszka
1 rozdrobnione kwaśne jabłko

Sposób przyrządzenia:
Owoce zasypać cukrem na tydzień w ciepłym miejscu (na słońcu), aż puszczą sok i cukier rozpuści się całkowicie. Otrzymany syrop dodać do wódki. Po tygodniu przefiltrować Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewać do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Nalewka węgierkowa

Składniki:
8 dużych węgierek
1/2 szklanki cukru
½ szklanki wody
3 szklanki białego wina
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
1 szklanka spirytusu

Sposób przyrządzenia:
Cukier z wodą doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować usuwając pianę, schłodzić. Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. Ułożyć w słoju, dodać cynamon, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, wino, syrop z cukru i spirytus. Słój zamknąć, odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.

 

Nalewka śliwkowa na rumie

Składniki:
1 kg dojrzałych śliwek węgierek
1 szklanka cukru
3 szklanki rumu

Sposób przyrządzenia:
Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W dużym, czystym słoju ułożyć śliwki przesypując je cukrem, zalać rumem i odstawić szczelnie zamknięte na okres 4 miesięcy. Co jakiś czas przemieszać potrząsając słojem. Po tym okresie przefiltrować, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.

 

Nalewka bananowa

Składniki:
1 duży dojrzały banan
1/2 szklanka cukru
½ szklanki wody
1/2 laski wanilii
¾ litra wódki czystej

Sposób przyrządzenia:
Banana obrać, rozgnieść widelcem i przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 dni. Cukier rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut zbierając tworzącą się pianę, schłodzić. Nalewkę przefiltrować, połączyć z rozpuszczonym cukrem, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii, przelać do słoja i ponownie odstawić zamkniętą przez kilkanaście dni. Po tym czasie jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nabrała smaku i aromatu.

 

 

Nalewka jabłkowa

Składniki:
1 kg jabłek
½ litra czystej wódki
½ litra Brendy
½ szklanki cukru
¾ szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc. Po miesiącu należy nalew dosłodzić. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować zbierając powstałą pianę, przestudzić i dodać do słoja z jabłkami i alkoholem. Ponownie zamknąć i odstawić na kolejny miesiąc. Jeśli chcemy uzyskać nalewkę bardziej aromatyczną możemy dodać laski cynamonu i goździki. Po miesiącu nalewkę przefiltrować i odstawić w ciemne miejsce w szczelnie zamkniętych butelkach.

 

 

Nalewka piwna

Składniki:
1 l. spirytusu
3 piwa jasne (0,33 l)
1 duża łyżka miodu
1 mała łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanka cukru
1 szklanka wody

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, oprócz spirytusu podgrzać z piwem i wodą, aby się wymieszały, po ostudzeniu dodać spirytus

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin