Staropolskie uszka do barszczu wigilijnego.doc

(1 KB) Pobierz

Staropolskie uszka do barszczu wigilijnego

 

Składniki              4 porcje

 

ciasto:

 

15 dag maki

1 jajko

szczypta soli

ciepla woda

 

farsz:

 

ugotowane grzyby, z ktorych wywar dodalismy do barszczu ( 5-8 dag suszonych)

mala cebula

1 lyzka bulki tartej

1 jajko

sol, pieprz

 

 

przygotowanie

 

ciasto:

 

1. Make zagniatamy i jajkiem, sola i woda. Ciasto powinno byc wolniejsze niz na makaron. Gotowe walkujemy cienko i kroimy na kwadraty 4x4 cm lub nieco mniejsze.

 

2. Na kazdy kwadrat kladziemy nieco farszu, kwadraty skladamy po przekatnej, dokladnie zlepiamy brzegi, a nastepnie dwa przeciwlegle rogi trojkatnego pierozka. Uszka wrzucamy do osolonego wrzatku. Gdy wyplyna sa juz gotowe.

 

farsz:

 

1. Ugotowane grzyby siekamy bardzo drobno, przesmazamy na masle z mala drobno posiekana cebula. Po czym laczymy dokladnie z lyzka bulki tartej i jajkiem. Farsz doprawiamy sola i pieprzem.

 

 

Przepis ten pochodzi z ksiazki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin