Kluski śląskie z pesto.docx

(14 KB) Pobierz

Kluski śląskie z pesto.

 

Na weekend mamy dla was dwa pomysły kluski śląskie z pesto i zupa serowa.

Kto by pomyślał, że nasz poczciwe kluski śląskie tak dobrze pasują do zielonego, aromatycznego pesto? Takie nieoczekiwane połączenia najbardziej lubimy w kuchni.

A oto przepis na kluski śląskie z pesto

Składniki:          

Na pesto:

    2 pęczki świeżej bazylii

    garść orzeszków piniowych

    starty parmezan (3 łyżki)

    oliwa z oliwek

Na kluski śląskie:

    pół kg ugotowanych ziemniaków zmielonych w maszynce lub przeciśniętych przez praskę

    20 dkg mąki ziemniaczanej

    2 jaja i 1 żółtko

    sól

    mąka do podsypywania

 

Sposób przygotowania:

Obrane z łodyżek liście bazylii zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą

Zmielone ziemniaki podzielić na 4 części. Odjąć jedną czwartą i w to miejsce dodać tyle samo mąki ziemniaczanej. Z powrotem dodać ziemniaki. Wyrobić. Dodać jajka oraz sól i dobrze wyrobić. Można dodać mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Ciasto dzielić na mniejsze porcje, formować kulki. Kłaść na stolnicy i palcem w każdej zrobić dziurkę. Kluski śląskie wkładać do osolonego wrzątku.

 

Podawać z przygotowanym pesto.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin