Kluski śląskie z pesto.
Na weekend mamy dla was dwa pomysły kluski śląskie z pesto i zupa serowa.
Kto by pomyślał, że nasz poczciwe kluski śląskie tak dobrze pasują do zielonego, aromatycznego pesto? Takie nieoczekiwane połączenia najbardziej lubimy w kuchni.
A oto przepis na kluski śląskie z pesto
Składniki:
Na pesto:
2 pęczki świeżej bazylii
garść orzeszków piniowych
starty parmezan (3 łyżki)
oliwa z oliwek
Na kluski śląskie:
pół kg ugotowanych ziemniaków zmielonych w maszynce lub przeciśniętych przez praskę
20 dkg mąki ziemniaczanej
2 jaja i 1 żółtko
sól
mąka do podsypywania
Sposób przygotowania:
Obrane z łodyżek liście bazylii zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą
Zmielone ziemniaki podzielić na 4 części. Odjąć jedną czwartą i w to miejsce dodać tyle samo mąki ziemniaczanej. Z powrotem dodać ziemniaki. Wyrobić. Dodać jajka oraz sól i dobrze wyrobić. Można dodać mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Ciasto dzielić na mniejsze porcje, formować kulki. Kłaść na stolnicy i palcem w każdej zrobić dziurkę. Kluski śląskie wkładać do osolonego wrzątku.
Podawać z przygotowanym pesto.
jurekkoto