CHLEB ZYTNI.doc

(27 KB) Pobierz
CHLEB ZYTNI

CHLEB ZYTNI

 

1/2 szkl siemienia lnianego

1/2 szkl platkow owsianych

1/2 szkl otrebow pszennych (owsianych, zytnich... nie ma roznicy)

1/2 szkl pestek slonecznika, lub 1/4 slonecz + 1/4 dyni (dodaje tez do tej szkalnki troche sezamu - wg. uznania)

1 sredni gotowany ziemniak rozciapciany na goraco, lub juz na zimno przecisniety

przez praske

1 lyzki soli

1 lyzki miodu

2 lyzki zakwasu

200 g maki zytniej (rúgmjöl – KORNAX – kolor brazaowy na opakowaniu)

0,5 kg maki pszennej (kolor niebieski na opakowaniu)

0,75 litra cieplej wody

 

Wszystko suche wymieszac. Dodac wode, miod, zakwas i wyrabiac mikserem (trzepaczki typu swiderek)

 

Foremki (2 keksowki albo jedna wieksza) smarujemy maslem i posypujemy bulka.

 

Ciasto po wylozeniu dobrze wygladzi sie w blaszce zmoczonymi palcami I posypac maka.

 

Kiedy jest juz w blaszkach odstawiamy do zimnego piekarnika na 8 godzin. Te 8 godzin to ciasto ma rosnąć i dopiero wtedy włączamy piekarnik 

 

Pieczemy 20 min w temperaturze 200 st C(wlaczam grzanie gora + dol), a potem zmniejszamy temperature do 180 st C i pieczemy jeszcze 1 godz. Bochenki powinne byc wyraznie rumiane.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin