Szarlotka domowej roboty
Składniki:- szklanka mąki- szklanka kaszy manny- szklanka cukru- 1/2 porcji proszku do pieczenia- 250 g masła- 1 1/2kg jabłek- porcja cukru waniliowego- cukier puder do posypania- masło i tarta bułka do posypania formySposób przygotowania:Przesianą mąkę, cukier, mannę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy dokładnie wymieszać w misce.Szczelną dużą tortownicę lub formę na placek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Połowę suchej masy z miski wsypać do formy. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce na wierzch masy. Następnie wygładzić ją do równego poziomu i przysypać pozostałą w misce resztą masy.Mocno schłodzone masło (w lodówce) również zetrzeć grubo na tarce.Tortownicę wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec ok. 45 minut.Gdy wierzch zrobi się jasnożółty, wyjąć szarlotkę z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
krystynapolok555