Czynności mycia i dezynfekcji rąk należy wykonywać zgodnie z techniką opracowaną przez G.A.J. Ayliff’a, zatwierdzona przez CEN.
1. Ręce spłukać pod bieżącą wodą, z dozownika pobrać porcję mydła i zgodnie z podaną poniżej techniką myć przez około 30 sekund.
2. Spłukać ręce ciepłą wodą
3. Ręce osuszyć ręcznikiem jednorazowym papierowym lub suszarką. Zużyty ręcznik umieścić w pojemniku pod umywalką- NIE DOTYKAĆ RĘKOMA POJEMNIKA!
1. Z dozownika umieszczonego na ścianie pobrać odpowiednią ilość środka dezynfekującego:
(wpisać ile - zgodnie z zaleceniami producenta oraz jakiego środka - podać nazwę)
Wcierać środek dezynfekujący zgodnie z podaną poniżej techniką przez ok. 30 sekund, aż do momentu wyschnięcia skóry (jeżeli producent nie zaleca spłukiwania wodą środka dezynfekującego). Spłukać ciepłą wodą (jeżeli tak zaleca producent środka dezynfekującego). Ręce osuszyć ręcznikiem jednorazowym papierowym lub suszarką. Zużyty ręcznik umieścić w pojemniku pod umywalką- NIE DOTYKAĆ RĘKOMA POJEMNIKA!
1 Pocieranie zewnętrznych części dłoni
Pocieranie wewnętrzną częścią prawej dłoni o grzbietową część lewej dłoni, a następnie w zmienionej kolejności.
Pocieranie górnych części palców prawej dłoni o wewnętrzną część lewej dłoni z palcami złączonymi, a następnie odwrotnie
3 Pocieranie wewnętrznych części dłoni z przeplecionymi palcami, aż do zagłębień między palcami
Obrotowe pocieranie wewnętrznej części prawej dłoni złączonymi palcami lewej dłoni, a następnie odwrotnie
Obrotowe pocieranie kciuka prawej dłoni o wewnętrzną część zaciśniętej na niej lewej dłoni, a następnie odwrotnie
andisow