2 sprawione karpie (3 kg)
farsz :
1 cebula
2 jajka
5 dag masła
2 łyżki oleju
2 szklanki mleka
1/2 czerstwej bułki
sól, pieprz
galareta :
1 porcja włoszczyzny
6 dag żelatyny
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
cukier
4 łyżki rodzynek do przybrania
Przygotować farsz: cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju.
Jednego karpia odfiletować, mięso trzykrotnie zemleć, dodać przesmażoną i ostudzoną cebulę, bułkę namoczoną w 1/2 szklanki mleka, roztrzepane jajka oraz roztopione schłodzone masło i wyrobić na jednolitą masę, dodając stopniowo pozostałe mleko.
Farsz przyprawić solą i pieprzem.
Drugiego karpia pokroić w dzwonka i wypełnić farszem.
Przygotować galaretę: włoszczyznę obrać i umyć.
Zagotowac 2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz włoszczyznę.
Do gotującego się wywaru włożyć dzwonka karpia nadziane farszem.
Gotować na małym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię (25 - 35 minut).
Rybę wyjąć łyżką cedzakową.
Wywar przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Półmisek wysypać rodzynkami, ułożyć na nim rybę, zalać galaretą i odstawić do zastygnięcia.
krystynapolok555