Karp po żydowsku .doc

(1 KB) Pobierz

2 sprawione karpie (3 kg)

farsz :

1 cebula

2 jajka

5 dag masła

2 łyżki oleju

2 szklanki mleka

1/2 czerstwej bułki

sól, pieprz

galareta :

1 porcja włoszczyzny

6 dag żelatyny

1 liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

cukier

4 łyżki rodzynek do przybrania

sól, pieprz

 

 

Przygotować farsz: cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju.

Jednego karpia odfiletować, mięso trzykrotnie zemleć, dodać przesmażoną i ostudzoną cebulę, bułkę namoczoną w 1/2 szklanki mleka, roztrzepane jajka oraz roztopione schłodzone masło i wyrobić na jednolitą masę, dodając stopniowo pozostałe mleko.

Farsz przyprawić solą i pieprzem.

Drugiego karpia pokroić w dzwonka i wypełnić farszem.

Przygotować galaretę: włoszczyznę obrać i umyć.

Zagotowac 2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz włoszczyznę.

Do gotującego się wywaru włożyć dzwonka karpia nadziane farszem.

Gotować na małym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię (25 - 35 minut).

Rybę wyjąć łyżką cedzakową.

Wywar przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Półmisek wysypać rodzynkami, ułożyć na nim rybę, zalać galaretą i odstawić do zastygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin