Składniki:
6 surowych filetów śledziowych
2 szklanki mleka
2 białe cebule
5 dag suszonych prawdziwków
1 łyżka masła
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki sparzonych orzechów laskowych
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe zalej zimnym mlekiem, przykryj i odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka.
Suszone prawdziwki umyj i sparz wrzącą wodą, a potem delikatnie osusz. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim pokrojone cebule, dodaj sparzone grzyby i miód, uduś do miękkości.
W tym czasie wyjmij filety śledziowe z mleka, dokładnie je osącz i pokrój w grube plastry.
Dodaj razem z orzechami laskowymi do cebuli, grzybów i miodu, pozostaw na niedużym ogniu jeszcze przez 1 -2 minuty.
Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do wystygnięcia. Podawaj na zimno.
krystynapolok555