Dżem wykwintny wieloowocowy.pdf
(
29 KB
)
Pobierz
5856886 UNPDF
Dżem wykwintny wieloowocowy
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek 1 kg śliwek 1 kg twardych dojrzałych gruszek 20 dag rodzynek 20
dag łuskanych orzechów włoskich 1,5 kg cukru pół laski wanilii kilka goździków
Sposób wykonania:
Jabłka i gruszki obrać, pokroć na ósemki, usunąć gniazda nasienne, śliwki przepołowić i
wydrylować. Owoce włożyć do rondla, wymieszać, zasypać cukrem i odstawić na kilka
godzin. Następnie postawić na małym ogniu i gotować godzinę, często mieszając. Dodać
opłukane rodzynki, posiekane orzechy, drobno pokrojoną lub startą wanilię i goździki.
Gotować, aż masa owocowa się zeszkli. Gorący dżem przełożyć do wyprażonych
słoików typu twist, wypełniając je po brzegi. Mocno zakręcić i odpowietrzyć, ustawiając
słoiki do góry dnem.
Plik z chomika:
krystynapolok555
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia - PRZETWORY.pdf
(752 KB)
Marynaty.doc
(35 KB)
Żeberka wędzone (Stary oryginalny przepis).pdf
(28 KB)
Zimowa sałatka ogórkowa.pdf
(30 KB)
Włoszczyzna solona.pdf
(28 KB)
Inne foldery tego chomika:
owoce
PRZETWORY
Przetwory 2
Przetwory 3
Przetwory 4
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin