Dżem z jarzębiny.doc

(752 KB) Pobierz
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny

składniki

·         1 kg (waga po przebraniu owoców) dorodnych, dojrzałych jagód jarzębiny, przemrożonych w lodówce przez 2-3 dni

·         50 dag dojrzałych gruszek

·         50 dag kwaskowych jabłek

·         3 szklanki cukru

·         1 szklanka wody źlódlanej lub stołowej

Sposób przygotowania

  1. Owoce jarzębiny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, cedzimy.Odsączone przekładamy do rondla, dolewamy szklankę wody i gotujemy pod przykryciem tak długo, aż zaczną pękać.Gorące, przecieramy przez sito, najlepiej bezpośrednio do szerokiego rondla, w którym smażymy dżem.Dodajemy cukier, mieszamy.Naczynie stawiamy na niewielkim ogniu, po 5 min dodajemy pokrojone, wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych, jabłka i gruszki.Całość smażymy, cały czas na niewielkim ogniu, aż owoce staną się szkliste.Czas smażenia dżemu zależy od gatunku jabłek, np.Z dodanymi antonówkami czas smażenia wynosi 20 min i nie powinno się go przekroczyć.
  2. gorący dżem przekładamy do gorących słoików, szczelnie zamykamy, jeżeli dysponujemy miejscem w ciemnej i chłodnej piwnicy dżemu nie musimy pasteryzować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin