Tort ananasowo-limetkowy .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

Kruche ciasto:

200 g mąki,

80 g cukru,

szczypta soli,

120 g masła,

1 żółtko

 

Krem i dekoracja:

1 puszka ananasów w krążkach (ok. 480 g),

4 żółtka,

100 g cukru,

starta skórka i sokz 2 limetek,

8 płaskich łyżeczek rozpuszczonej żelatyny,250 g konfitury z moreli,

1 gotowy spód biszkoptowy (a 26 cm),

500 ml śmietany kremówki,

150 g płynnej polewy z czekolady deserowej,

12 plastrów limetek

 

Wykonanie:

 

Z mąki, cukru, soli, masła, i żółtka zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ok. 30 minut. Ananas osaczyć, potowe plastrów pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z limetek oraz żelatyną na gładki krem, chłodzić ok. 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (0 26 cm) i piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Ciasto posmarować konfiturą i przykryć biszkoptem. Śmietanę ubić i razem z pokrojonym ananasem dodać do kremu, wymieszać, krem wyłożyć na biszkopt. Ciasto chłodzić 2 godziny. Tort ostrożnie wyjąć z formy. Plastry ananasa przekroić na pół, kilka zanurzyć w polewie, resztę polać polewą. Tort ozdobić ananasem i plastrami limetki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin