150 g mąki
75 g cukru
75 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
puszka mandarynek (314 ml)
1/ l mleka
200 g cukru
2 torebki budyniu waniliowego
600 g gęstej tłustej śmietany
1 torebka czerwonej galaretki
30 g migdałów
Zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, proszku do pieczenia i jajka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tart? tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłożyć tak, by powstał 3 cm wysoki brzeg. Mandarynki osączyć, zebrać sok. Zagotować 3/8 l mleka z cukrem. Budyń rozrobić z reszt? mleka, wlać do gotującego się mleka i zagotować. do budyniu dodać mieszając ?mietanę i wlać do tortownicy. Na budyniu wyłożyć mandarynki. Piec 70 min. w nagrzanym piekarniku temperaturze 175 stopni C. Galaretkę rozrobić z 1/4 litra soku mandarynkowego. Zagotować mieszając. Polać - nieco ostudzoną - mandarynki. Odczekać, aż się zetnie.
krystynapolok555