Tort mandarynkowy .doc

(1 KB) Pobierz

150 g mąki

75 g cukru

75 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

puszka mandarynek (314 ml)

1/ l mleka

200 g cukru

2 torebki budyniu waniliowego

600 g gęstej tłustej śmietany

1 torebka czerwonej galaretki

30 g migdałów

 

Zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, proszku do pieczenia i jajka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tart? tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłożyć tak, by powstał 3 cm wysoki brzeg. Mandarynki osączyć, zebrać sok. Zagotować 3/8 l mleka z cukrem. Budyń rozrobić z reszt? mleka, wlać do gotującego się mleka i zagotować. do budyniu dodać mieszając ?mietanę i wlać do tortownicy. Na budyniu wyłożyć mandarynki. Piec  70 min. w nagrzanym piekarniku temperaturze 175 stopni C. Galaretkę rozrobić z 1/4 litra soku mandarynkowego. Zagotować mieszając. Polać - nieco ostudzoną - mandarynki.  Odczekać, aż się zetnie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin