Tort jabłkowo- śmietanowy z migdałami .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • 1 kg winnych jabłek • 11 dag cukru • 1 laska cynamonu • skórka i sok z 1 cytryny • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • po 25 dag serka mascarpone i homogenizowanego • 3 płaty rozpuszczalnej żelatyny • 1 biszkopt (śr. 26 cm) przekrojony na 2 placki • 300 ml śmietany • 5 dag uprażonych płatków migdałowych • orzechy laskowe WYKONANIE: 1. Jabłka obieramy, oczyszczamy, 80 dag kroimy w kostkę, resztę w cząstki. Do jabłek w kostkach dodajemy 5 dag cukru, 4 łyżki wody, cynamon, skórkę i sok z cytryny, dusimy 3 minutki, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, zagotowujemy. Skórkę i cynamon wyjmujemy. 2. Sery mieszamy z 2 dag cukru i żelatyną. Na 1 biszkopt wykładamy ser i duszone jabłka, przykrywamy drugim plackiem, chłodzimy 2 godzinki. 3. Cząstki jabłek dusimy 2 minuty z 4 łyżkami wody i 2 dag cukru. Śmietanę ubijamy z 2 dag cukru, 2/3 smarujemy tort, ozdabiamy jabłkami, migdałami, orzechami, śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin