Polska sałatka jarzynowa "
Składniki:
5 dkg pietruszki,20 dkg ziemniaków,10 dkg marchewki,5 dkg ogórków kiszonych,10 dkg groszku,1 - 2 jajek,25 dkg majonezu,sól,cukier,ocet 3 %,biały pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Jajka ugotować na twardo i obrać. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W międzyczasie ugotować groszek i marchewkę. Gotowe ziemniaki odcedzić i obrać. Jajka, warzywa i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek i pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Pokrojone warzywa włożyc do salaterki, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz dobrze wymieszać. Notatka: Polską sałatkę jarzynową przygotowuje się ją nie tylko jako danie główne lecz także jako dodatek i jest mile widzianym gościem na przyjęciach. Jak we wszystkich przepisach na sałatki ostateczny szlif nadaje im sos, w skład którego wchodzą w odpowiednich proporcjach ocet, majonez i przyprawy.
"Kolorowa sałatka z orzechami "
30 dkg rzeżuchy,30 dkg rukoli,20 dkg cykorii radicchio,20 dkg pieczarek,35 dkg śliwek,6 kozich twarożków,80 g uprażonych orzechów macadamia,60 ml czerwonego wina,1 łyżeczka miodu,2 łyżki soku z cytryny,6 łyżek oliwy z oliwek,2 gałązki melisy,sól,pieprz.
Rzeżuchę opłukać i osączyć. Rukolę i radicchio oczyścić, umyć i osuszyć, radicchio pokroić w cienkie paseczki. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, po usunięciu pestek pokroić w cienkie plasterki. Serki kozie pokroić w ćwiartki. Orzechy grubo posiekać. Wszystkie przygotowane składniki ułożyć dekoracyjnie na 4 talerzach. Sos: wino dokładnie wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać oliwę i ubić. Melisę umyć, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać i wymieszać z dressingiem. Sałatkę polać sosem i podawać.
"Sałatka brokułowa z papryką i pomidorem "
50 dkg brokułów,1 strąk czerwonej papryki,2 ogórki małosolne,2 pomidory,2 jaja ugotowane na twardo,pęczek koperku.Sos:2 łyżki majonezu,3 łyżki jogurtu naturalnego,1 łyżka sosu sojowego,1 łyżeczka curry,cukier,sól,pieprz.
Brokuły ugotować na pół miękko (5 - 7 min.), ostudzić, podzielić na różyczki. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, a pomidory i jajka na cząstki. Wymieszać brokuły z ogórkami i papryką. Sałatkę polać sosem przyrządzonym z podanych składników, doprawić do smaku. Posypać posiekanym koperkiem, udekorować cząstkami jaj i pomidorów.
"Sałatka brokułowa "
30 dkg brokułów,2 papryki czerwona i żółta,winne jabłko,jajo na twardo,1 łyżka szczypiorku,1 łyżka koperku.Sos:3 łyżki majonezu,łyżka soku z cytryny,szczypta cukru,sól,pieprz.
Brokuły podzielić na różyczki, zalać w miseczce letnią osoloną wodą i zostawić na 30 - 40 min., po czym je osączyć. Obrane jabłko i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie słupki i połączyć z brokułami. Dodkładnie wymieszać składniki sosu. Sałatkę zalać sosem, posypać posiekanym jajkiem, koperkiem i szczypiorkiem.
"Różowa sałatka "
3 solone śledzie,2 małe buraki,jabłko,4 ziemniaki,25 dkg gotowanej wieprzowiny,2 cebule,2 jajka,0.5 szkl. kwaśnej i gęstej śmietany,0.5 pęczka natki pietruszki,sól,pieprz.
Śledzie dobrze wymoczyć, osączyć i oczyścić, podzielić na dzwonka. Ziemniaki i buraki ugotować osobno w łupinach, ostudzić, obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki. Cebule obrać i posiekać. Jabłko obrać, oczyścić z nasion, miąższ pokroić w grubą kostkę. Natkę opłuka , osączyć i posiekać. Wszystkie składniki oprócz jajek i łyżeczki posiekanej natki włożyć do miski, delikatnie wymieszać. Śmietanę przyprawić szczyptą soli i pieprzu, polać nią sałatkę. Wierzch udekorować jajkiem i posypać natką.
"Krucha sałatka z sosem curry "
4 marchewki,2 pęczki dymki,50 dkg cukini,1 zielona papryka,1 czerwona papryka,2 pomidory,1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,kilka listków sałaty strzępiastej,kilka listków sałaty czerwonej,0.25 łyżeczki curry,1.4 łyżeczki gałki muszkatałowej,0.25 łyżeczki pieprzu cayenne,0.25 łyżeczki szafranu,5 łyżek oleju,1 żółtkoi łyżeczka ostrej musztardy,2 łyżki soku z cytryny,125 ml śmietany,sól.
Gałkę muszkatałową, szafran, curry i pieprz cayenne wymieszać. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, wsypać przyprawy, podsmażyć, wystudzić. Zółtko utrzeć z musztardą, dodać sok. z cytryny, sól do smaku i resztę oleju. Wymieszać, dodać śmietanę i podsmażone przyprawy. Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyć, pokroić w słupki. Dymkę i papryki oczyścić, umyć i pokrać. Pomidory umyć, również pokroić. Sałatę umyć, osuszyć, po czym rozłożyć na talerze. Składniki sałatki połączyć, wymieszać z sosem, a następnie wyłożyć na listki sałaty. Gotową sałatkę posypać natką pietruszki. Rada: sos można przygotować kilka godzin wcześniej i wsławić do lodówki, wówczas przejdzie smakiem przypraw.
"Sałatka bałtycka "
4 - 5 średniej wielkości ziemniaków,25 dkg gotowanej lub pieczonej wieprzowiny,2 jajka,jabłko,2 kwaszone ogórki,1 śledź,25 dkg czerwonych buraczków (2 średniej wielkości).Sos:Pół szkl. gęstej śmietany,łyżka utartego,suchego chrzanu,2 łyżki octu winnego.łyżeczka musztardypół szklanki posiekanej zieleniny (koper,pietruszka)sól.
Ziemniaki i buraczki ugotować w łupinach, po ostudzeniu obrać i pokrajać w kostkę. Śledzia wymoczyć, jajka ugotować na twardo. Wszystkie składniki pokrajać w jednakową kostkę i wymieszać z sosem. Przyrządzając sos, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i osolić do smaku.
"Pikantna sałatka z indykiem "
40 dkg piersi indyka,łyżka oleju,0.5 ogórka,pęczek dymki,duży pomidor,pęczek rzodkiewek,0.5 pęczka szczypiorku,0.5 pęczka koperku,2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,łyżka musztardy,7 łyżek oliwy,szczypta cukru,sól,pieprz.
Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 min. z każdej strony. Mięso ostudzić, pokroić na wąskie paseczki. Dymkę i rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na cienkie krąki. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a potem na talarki. Pomidor umyć, pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek opłukać i drobno posiekać. Warzywa i mięso włożyć do miski. Ocet lub sok, sól, pieprz, cukier i oliwę roztrzepać widelcem, a składniki się połączą. Tym sosem polać sałatkę. Całość dokładnie wymieszać.
"Kolorowa sałatka makaronowo warzywna "
0.5 paczki makaronu (świderki lub muszelki lub inny grubszy),1 puszka kukurydzy,30 dkg twardego żółtego sera,1 - 2 papryki konserwowe,po 1 papryce czerwonej i zielonej,kilka ogórków konserwowych,kilka łyżek majonezu,sól i pieprz do smaku.
Makaron ugotować, wystudzić. Dodać pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę z puszki. Doprawić do smaku majonezem wymieszanym z solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, aby sałatka nieco "odpoczęła" i się schłodziła.
"Pikantna sałatka z soczewicy "
40 dkg filetów z piersi kurczaka,2 puszki (po 425 ml) soczewicy,1 mała puszka ananasów w kawałkach,2 selery naciowe,2 małe marchewki,3 łyżki octu z białego wina,5 łyżek oleju,2 łyżki masła lub margaryny,1 łyżeczka musztardy,1 łyżeczka curry,sól,grubo mielony pieprz.
...
dzeti213