Pączki serowe.doc

(36 KB) Pobierz
Pączki serowe

Pączki serowe

1 i 1/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka mąki pszennej

25 dag chudego, białego sera

5 dag margaryny

3 dag rodzynków

1 jajko

2 żółtka

1 łyżka rumu

4 łyżeczki suchych drożdży

3 łyżeczki cukru waniliowego

olej do smażenia

 

 

1.1/4 szklanki cukru ucieramy z margaryną, jajkiem i żółtkami na kremową masę.

2.Rodzynki sparzamy, osączamy, mieszamy z mąką, drożdżami i zmielonym serem. Wlewamy rum, mieszamy całość.

3.Ciasto odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4.Dwiema łyżkami wykrawamy z ciasta pączki, porcjami smażymy (przez 5 minut) na rozgrzanym oleju. Dokładnie osączamy na bibułce.

5.Pozostały cukier mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy nim ostudzone pączki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin