•1 i 1/4 szklanki cukru pudru
•1 szklanka mąki pszennej
•25 dag chudego, białego sera
•5 dag margaryny
•3 dag rodzynków
•1 jajko
•2 żółtka
•1 łyżka rumu
•4 łyżeczki suchych drożdży
•3 łyżeczki cukru waniliowego
•olej do smażenia
1.1/4 szklanki cukru ucieramy z margaryną, jajkiem i żółtkami na kremową masę.
2.Rodzynki sparzamy, osączamy, mieszamy z mąką, drożdżami i zmielonym serem. Wlewamy rum, mieszamy całość.
3.Ciasto odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Dwiema łyżkami wykrawamy z ciasta pączki, porcjami smażymy (przez 5 minut) na rozgrzanym oleju. Dokładnie osączamy na bibułce.
5.Pozostały cukier mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy nim ostudzone pączki.
chomiczek8327