Piękna Helena
Gruszki w czekoladzie
Składniki na 8 porcji:
4 duże soczyste gruszki
1,5 szklanki cukru
sok i skórka otarta z cytryny
pół laski cynamonu
1-2 goździki
10 dag gorzkiej czekolady
łyżka masła
2 łyżki miodu
kieliszek rumu
łyżka koniaku
4 łyżki płatków migdałowych
8 kulek lodów waniliowych
Zagotuj syrop z dwóch szklanek wody, cukru, cynamonu, goździków, soku (2 łyżki) i skórki z cytryny, przykryj i gotuj przez następne 10 minut.
Obrane gruszki przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny i włóż do syropu. Gotuj na niewielkim ogniu przez mniej więcej 10-15 minut i odstaw do wystygnięcia.
W rondelku zagotuj dwie łyżki wody z masłem i miodem, dodaj pokruszoną czekoladę i rozpuść na małym ogniu, stale mieszając, aż sos stanie się idealnie gładki. Odstaw, dodaj rum i koniak, dokładnie wymieszaj.
Płatki migdałowe zrumień na patelni. Wyjęte z syropu gruszki postaw w pucharkach, dodaj kulki lodów, polej ciepłym sosem czekoladowym i posyp płatkami migdałowymi.
natyt