Składniki:
1 oczyszczony i sprawiony karp (waga po odkrojeniu głowy ok. 1.5 kg),
50 ml oleju,
1 łyżka soli,
pieprz,
1 łyżeczka kminku,
2 ząbki czosnku,
10 dag czerwonej ostrej papryki (ze słoiczka),
1 łyżka świeżo startego chrzanu,
10 dag pieczarek (ze słoiczka),
8 łyżek mąki,
1 pęczek szczypiorku,
ostre papryczki do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Karpia umyj i pokrój poziomo na dwa filety. Każdy filet pokrój następnie na 4 kawałki. Porcje karpia posól i obtocz w mące.
Usmaż z obu stron na oleju. Skrop odrobiną wody, przykryj i duś do miękkości na małym ogniu.
Gotowego karpia zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Pozostały na patelni sos gotuj, aż prawie cały odparuje.
Teraz oprósz go resztą mąki, wymieszaj i zasmaż na złoty kolor. Wlej trochę wody, wymieszaj i gotuj jeszcze pół minuty.
Dodaj osączone i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki i starty chrzan. Gotuj razem 15 minut, przypraw solą i pieprzem.
Karpia podawaj z sosem. Posyp szczypiorkiem i udekoruj papryczkami.
krystynapolok777