Karp na ostro .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 oczyszczony i sprawiony karp (waga po odkrojeniu głowy ok. 1.5 kg),

 

50 ml oleju,

 

1 łyżka soli,

 

pieprz,

 

1 łyżeczka kminku,

 

2 ząbki czosnku,

 

10 dag czerwonej ostrej papryki (ze słoiczka),

 

1 łyżka świeżo startego chrzanu,

 

10 dag pieczarek (ze słoiczka),

 

8 łyżek mąki,

 

1 pęczek szczypiorku,

 

ostre papryczki do dekoracji

 

Sposób przyrządzania:

 

Karpia umyj i pokrój poziomo na dwa filety. Każdy filet pokrój następnie na 4 kawałki. Porcje karpia posól i obtocz w mące.

 

Usmaż z obu stron na oleju. Skrop odrobiną wody, przykryj i duś do miękkości na małym ogniu.

 

Gotowego karpia zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Pozostały na patelni sos gotuj, aż prawie cały odparuje.

 

Teraz oprósz go resztą mąki, wymieszaj i zasmaż na złoty kolor. Wlej trochę wody, wymieszaj i gotuj jeszcze pół minuty.

 

Dodaj osączone i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki i starty chrzan. Gotuj razem 15 minut, przypraw solą i pieprzem.

 

Karpia podawaj z sosem. Posyp szczypiorkiem i udekoruj papryczkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin