Wigilijna zupa migdałowa .doc

(0 KB) Pobierz

Składniki:

- pół szklanki ryżu

- 15-20 dag słodkich migdałów

- 2-3 migdały gorzkie (jeśli są)

- 5 szklanek mleka

- 2 łyżki cukru

- łyżka masła (niekoniecznie)

- garść rodzynków (niekoniecznie)

- szczypta soli

 

Sposób przyrządzania:

 

Ryż ugotuj na sypko. Migdały sparz, obierz i zmiel. Rodzynki opłucz i osącz. Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia i po dosypaniu migdałów i rodzynków gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli chcesz, możesz na końcu dodać masło. Podawaj z ryżem włożonym do wazy z zupą lub z grzankami albo ptysiowym groszkiem.

Tuż przed podaniem można zaprawić zupę surowym żółtkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin