Wigilijne śledzie w prawdziwkach.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

6 surowych filetów śledziowych

 

2 szklanki mleka

 

2 białe cebule

 

5 dag suszonych prawdziwków

 

1 łyżka masła

 

1/2 szklanki miodu

 

1/2 szklanki sparzonych orzechów laskowych

 

pieprz

 

sól

 

Sposób przygotowania:

 

Filety śledziowe zalej zimnym mlekiem, przykryj i odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka.

 

Suszone prawdziwki umyj i sparz wrzącą wodą, a potem delikatnie osusz. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim pokrojone cebule, dodaj sparzone grzyby i miód, uduś do miękkości.

 

W tym czasie wyjmij filety śledziowe z mleka, dokładnie je osącz i pokrój w grube plastry.

 

Dodaj razem z orzechami  laskowymi do cebuli, grzybów i miodu, pozostaw na niedużym ogniu jeszcze przez 1 -2 minuty.

 

Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do wystygnięcia. Podawaj na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin