Kotlety grzybowo-orzechowe.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

10 suszonych grzybów,

 

duża cebula,

 

3-4 kromki bułki pszennej,

 

2-3 łyżki śmietanki,

 

2 jaja ugotowane na twardo,

 

3-4 łyżki masła,

 

szklanka posiekanych orzechów włoskich,

 

szklanka bułki tartej,

 

2 jaja,

 

sól, pieprz

 

Sposób wykonania

 

Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy grzybowej lub barszczu). Kromki bułki namoczyć w śmietance. Na patelni stopić łyżeczkę masła, zeszklić posiekaną cebulę.

 

Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane jaja, orzechy, żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

 

Z białek ubić sztywną pianę, starannie wymieszać z przygotowaną masą. Formować kotleciki (np. w kształcie gwiazdek), obtaczać je w bułce tartej, smażyć na stopionym maśle lub oleju. Polać masłem i podawać z ziemniakami z wody.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin