Składniki
10 suszonych grzybów,
duża cebula,
3-4 kromki bułki pszennej,
2-3 łyżki śmietanki,
2 jaja ugotowane na twardo,
3-4 łyżki masła,
szklanka posiekanych orzechów włoskich,
szklanka bułki tartej,
2 jaja,
sól, pieprz
Sposób wykonania
Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy grzybowej lub barszczu). Kromki bułki namoczyć w śmietance. Na patelni stopić łyżeczkę masła, zeszklić posiekaną cebulę.
Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane jaja, orzechy, żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, starannie wymieszać z przygotowaną masą. Formować kotleciki (np. w kształcie gwiazdek), obtaczać je w bułce tartej, smażyć na stopionym maśle lub oleju. Polać masłem i podawać z ziemniakami z wody.
krystynapolok777