Składniki
1,5 kg świeżego łososia,
1 pietruszka,
1 seler,
1 por,
2 cebule,
sól,
15 ziarenek pieprzu białego,
2 listki laurowe,
natka pietruszki
zielony koperek.
sos: 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 szklanki śmietany.
Wykonanie
Łososia oczyścić, podzielić na czworokątne porcje. Przygotować wywar z warzyw, przypraw, soli i kopru.
Do emaliowanego rondla z wywarem przełożyć rybę, aby była ledwie pokryta wywarem, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka.
Gotową rybę ułożyć na półmisku, przykryć dużym talerzem, aby nie wystygła.
Musztardę, sól, oliwę rozbić jak najdokładniej za pomocą trzepaczki do sosów, a następnie dodawać po trochu śmietanę. Sos podać na stół w sosjerce.
Podawać z ziemniakami z wody.
krystynapolok777