Karp polany masłem.rtf

(6 KB) Pobierz
Karp polany mas³em

Karp polany masłem

 

Składniki na 5 porcji:

ok. 1,30 kg karpia

duża cebula

marchewka, pietruszka

kawałek selera

pół pora

pół cytryny

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

sok i skórka otarta z cytryny

pół kostki masła

l

 

Karpia spraw, umyj, osusz, natrzyj solą i zostaw na 1-2 godzin. Obrane warzywa zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym dodaj otartą skórkę z cytryny, sól, łeb i ogon z karpia. Składniki gotuj na małym ogniu około 30 minut, przecedź.

 

Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki. Rybę pokrój na dzwonka, ułóż w płaskim rondlu, następnie zalej gorącym wywarem, dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu 15-20 min.

 

Miękką rybę ostrożnie wyjmij, ułóż na żaroodpornym półmisku. Przed podaniem musisz ją jeszcze obł plasterkami marchewki i pietruszki, polać stopionym masłem i wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Na koniec posyp karpia zieleniną i udekoruj plasterkami cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin