Karp w piwie.rtf

(6 KB) Pobierz
Karp w piwie

Karp w piwie

 

Składniki:

80 dag filetów z karpia

szklanka jasnego piwa

duża cebula

po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

pół łeczki skórki otartej z cytryny

łeczka mielonych goździków

pół łeczki cukru

5 dag rodzynek

łka posiekanych orzechów włoskich

2 łki oliwy, sól

 

Umyte i osuszone filety natrzyj solą i mielonymi goździkami, przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki, po czym pokrój na porcje.

 

Opłukane rodzynki sparz wrzątkiem i osącz na sicie. W płaskim rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę oraz dodaj połowę rodzynek, pieprz i ziele angielskie, dolej też piwo i razem wszystko zagotuj.

 

Następnie włóż porcje ryby, posyp skórką otartą z cytryny i duś na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Dodaj pozostałe rodzynki, cukier i pieprz, delikatnie potrząśnij rondlem i całość podduś jeszcze 5-6 minut.

 

Danie to można podawać na gorąco lub na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin