Krążki ryby z chrzanem.rtf

(6 KB) Pobierz
Kr¹¿ki ryby z chrzanem

Krążki ryby z chrzanem

 

Składniki na 6-8 porcji:

2 małe karpie (po 1 kg każdy)

szklanka kefiru

tarta bułka

pół łeczki papryki

jajo

łka soku z cytryny

średni korzeń chrzanu

ka do panierowania

olej do smażenia

l, pieprz

 

Karpie wypatrosz, umyj i pokrój w dzwonka. Kefir przypraw solą i pieprzem. Rybę włóż do miski, zalej kefirem i wstaw na godzinę do lodówki.

 

Jajko rozbełtaj z papryką. Kawałki ryby dokładnie osącz, po czym panieruj kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzwonka smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.

 

Teraz obierz chrzan, umyj go, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Wiórkami chrzanu posyp rybę.

 

Jeśli chcesz, aby karp był smaczniejszy i lekkostrawny, dodaj do panierki szczyptę tymianku lub rozmarynu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin