Sola po królewsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Sola po królewsku

Sola po królewsku

 

Składniki:

80 dag filetów z soli

20 dag pieczarek

2 duże pomarańcze

szklanka szampana

pół szklanki śmietanki kremówki

sok i skórka otarta z cytryny

2 łki masła

l, pieprz

 

Opłukane i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i skórką otartą z cytryny, po czym przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

 

Umyte i osączone pieczarki potnij w paseczki, przesmaż na maśle, odparuj i przełóż do rondla. Na pieczarkach umieść rybę, a całość zalej szampanem wymieszanym z sokiem z pomarańczy, następnie zaś przykryj i uduś na małym ogniu (około 20 minut).

 

Pod koniec wlej śmietankę, lekko potrząśnij rondlem i bez przykrycia potrzymaj na małym ogniu przez dalsze 5-7 minut.

 

Podaj z frytkami lub drążonymi ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin