Sum w śmietanie.rtf

(7 KB) Pobierz
Sum w œmietanie

Sum w śmietanie

 

Składniki na 10 porcji:

sum (około 6 kg)

1,5 l mleka

pół szklanki czystej wódki

4 łeczki ziół prowansalskich

1 l gęstej, kwaśnej śmietany

2 łeczki Jarzynki WINIARY

ka

olej

l

 

Suma umyj pod bieżą zimną wodą. Rybę spraw i jeszcze raz dokładnie opłucz pod bieżą wodą. Następnie pokrój w dzwonka o szerokości 2 palców.

 

Teraz przygotuj marynatę: mleko wlej do dużej miski, dolej wódkę, wsyp zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Dzwonka ryby z obu stron oprósz lekko solą, po czym włóż do miski z marynatą. Uwaga: marynata powinna prawie całkowicie pokrywać pokrojone ryby. Miskę z dzwonkami w marynacie wstaw do lodówki na całą noc.

 

Dzwonka wyjmij z marynaty i dokładnie osącz na papierowych ręcznikach. Mą wsyp na talerz, obtocz ryby z obu stron. Wkładaj ryby na rozgrzany na patelni olej, smaż na rumiano.

 

Śmietanę wymieszaj z Jarzynką. Usmażone ryby ułóż w płaskich naczyniach do zapiekania i zalej przyprawioną śmietaną. Zapiekaj (zaglądając do piecyka) 20-30 minut w temperaturze 160°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin