Tołpyga duszona.rtf

(6 KB) Pobierz
To³pyga duszona

Tołpyga duszona

 

Składniki:

80 dag filetów z tołpygi

2 szklanki gęstej śmietany

łka utartego chrzanu

półtorej łki miodu

1/4 łeczki mielonych goździków

sok i skórka otarta z cytryny

łka masła

2 łki posiekanego koperku

l

 

Umyte i osuszone filety lekko skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem i ułóż na nim pokrojoną na porcje rybę.

 

Śmietanę dokładnie wymieszaj z miodem, pozostałym sokiem i skórką z cytryny, mielonymi goździkami i utartym chrzanem. Sosem tym polej rybę, przykryj folią i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut, pod koniec na parę minut odkryj potrawę.

 

Po wyjęciu posyp posiekanym koperkiem i podaj z makaronem lub ryżem na sypko.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin