Sałatka sycylijska
Składniki:
pół szklanki ugotowanego na sypko ryżu
3-4 plastry ananasa z puszki
3 ugotowane na twardo jaja
3 winne jabłka
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
łyżka soku z cytryny
sos:
3 łyżki Majonezu sałatkowego WINIARY
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/4 łyżeczki curry, cukru i mielonej papryki
sól
Dokładnie wymieszaj składniki sosu i odstaw do lekkiego schłodzenia.
Następnie wymieszaj ryż z połową posiekanych orzechów, skrop sokiem z cytryny, przykryj i również wstaw do lodówki lub w jakieś chłodne miejsce.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny, połącz z pokrojonym w kostkę ananasem oraz z ryżem. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki jajka.
Gotową już sałatkę polej sosem, przykryj i wstaw na 1-2 godzin do lodówki. Zanim ją podasz na stół - posyp ją resztą orzechów i udekoruj zielona pietruszką.
natyt