Sałatka z soi i fasoli
Składniki:
10 dag soi
po puszce czerwonej fasoli, groszku konserwowego
i kukurydzy
po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
i natki pietruszki
sos winegret:
duży ząbek czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki oregano
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
Soję opłucz na sicie, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem, odstaw na 2-3 godziny. Wodę odlej, ponownie zalej soję wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 2 godziny; 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól do smaku. Odcedź i wystudź.
Teraz odsącz z zalewy fasolę, groszek i kukurydzę, przełóż do salaterki, dodaj soję, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos winegret: wymieszaj oliwę z octem winnym, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę winegretem, posyp zieleniną. Salaterkę nakryj i schłódź w lodówce.
natyt