Sałatka z soi i fasoli.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka z soi i fasoli

Sałatka z soi i fasoli

 

Składniki:

10 dag soi

po puszce czerwonej fasoli, groszku konserwowego

i kukurydzy

po 2 łki drobno posiekanego szczypiorku

i natki pietruszki

sos winegret:

duży ząbek czosnku

6 łek oliwy z oliwek

2 łeczki oregano

2 łki octu winnego

l, pieprz

 

Soję opłucz na sicie, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem, odstaw na 2-3 godziny. Wodę odlej, ponownie zalej soję wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 2 godziny; 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól do smaku. Odcedź i wystudź.

 

Teraz odsącz z zalewy fasolę, groszek i kukurydzę, przełóż do salaterki, dodaj soję, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Przygotuj sos winegret: wymieszaj oliwę z octem winnym, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę winegretem, posyp zieleniną. Salaterkę nakryj i schłó w lodówce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin