Słodko-kwaśna surówka z cykorii.rtf

(6 KB) Pobierz
S³odko-kwaœna surówka z cykorii

odko-kwaśna surówka z cykorii

 

Składniki:

2 grube kolby cykorii

2 łki drobno posiekanej natki pietruszki

2 łki dowolnych kiełw

sos winegret słodko-kwaśny:

4 łki oliwy z oliwek

4 łki soku z cytryny

bek czosnku

cukier puder

l, pieprz

do dekoracji:

2 pomidory pokrojone w ósemki

mały zielony ogórek

 

Cykorię umyj, podziel na listki, włóż do pojemnika, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na kilka godzin (wodę możesz w tym czasie 1-2 razy zmienić). W ten sposób cykoria straci goryczkę, a listki staną siędrne i kruche. Listki starannie odsącz z wody i pokrój w poprzek w 2-centymetrowe kawałki. Włóż do salaterki, dodaj cząstki pomidora i pokrojony w kostkę ogórek. Całość posyp zieleniną i kiełkami, polej sosem winegret, przygotowanym z rozgniecionego czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw.

 

Uwaga! Pomidor i ogórek możesz zastąpić czerwonym grejpfrutem: obierz owoc ze skórki i białego rdzenia, podziel na cząstki, posiekaj w kostkę o boku 1 cm. Oprósz cukrem pudrem i odstaw na 15 minut, po czym dodaj do cykorii i polej sosem winegret.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin