Wyznaczanie ciepła topnienia lodu.doc

(414 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cel  ćwiczenia:

Zapoznanie się z techniką pomiarów kalometrycznych oraz ocena dokładności tych pomiarów.

 

            

Część  teoretyczna ( opis  zjawiska  fizycznego ).

 

     Mierzeniem ilości ciepła zajmuje się dział nauki o cieple, zwany kalorymetrią. Kalorymetria opiera się na kilku zasadach, które można wyrazić następująco:

 

- ilość ciepła oddana przez ciało badane jest równa ilości ciepła pobranej przez ciała otaczające;

- ilość ciepła pobrana przez ciało podczas ogrzewania jest równa ilości ciepła oddanej podczas ostygania w tym samym zakresie temperatur jeśli ciało przechodzi w odwrotnym porządku przez te same stany pośrednie;

- ilość ciepła Q oddana bądź pobrana przez ciało jednorodne jest proporcjonalna do jego masy, a przy niewielkich zmianach temperatury - do przyrostu temperatury .

 

   Ciepłem topnienia nazywamy ilość ciepła potrzebną do zamiany 1 kg ciała stałego

o temperaturze topnienia na ciecz o tej samej temperaturze.

 

   Ilość ciepła Q potrzebna do stopienia masy m ciała o temperaturze topnienia wyraża się wzorem  ,  gdzie -  ciepło topnienia.

Temperatura topnienia T zależy od ciśnienia, przy którym zachodzi przemiana ciała stałego

w ciecz.

 

 

 

 

 

Część  doświadczalna (pomiary dokonano 2x):

 

   Kalorymetr wodny:

     

 

- Po zważeniu na wadze laboratoryjnej pustego suchego naczynia kalorymetrycznego wraz

z mieszadłem, napełniono 2/3 obj. wodą destylowaną i ponownie zważono.

- Po wstawieniu naczynia do kalorymetru i zanurzeniu termometru, przez ok. 5min odczytywano temperaturę.

TABELA 1 (pomiar1)

 

czas[min]

temp.[C]

1

23,5

2

23,5

3

23,6

4

23,5

5

23,45

 

- Po otworzeniu kalorymetru, wsypaniu drobno potłuczonego lodu (1/4 obj.), mieszając wodę odczytywano temperaturę co 1015s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TABELA 2 (pomiar1)

 

czas[s]

temp.[C]

15”

18

30”

17

45”

16,1

1’00”

14,8

1’15”

13,3

1’30”

12,6

1’45”

12,2

2’00”

12,1

2’15”

11,95

3’15”

12,15

4’15”

12,6

5’15”

12,8

6’15”

13

7’15”

13,2

 

 

 

 

 

 

- Zważono naczynie kalorymetryczne.

 

                                                     

 

 

 

 

 

 

                                                   TABELA 3 (pomiar1)

 

masa naczynia

130,65g

masa naczynia z woda

192,2g

masa wody

61,55g

masa naczynia z wodą+lód

206,7g

masa lodu

14,5g

                                   

 

 

 

 

Sporządzenie wykresu T=f(t):

     Pomiar 1 :               Pomiar 2 :

 

 

 

Część  obliczeniowa :

-          ciepło właściwe wody Cw=

-          pojemność cieplna właściwa zbiornika z rtęcią termometru

-          ciepło właściwe kalorymetru:

-          aluminiowego

-          mosiężnego

-          miedzianego

-          szklanego

    Wartości stałe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oznaczenia jakie przyjąłem:

CX       ciepło topnienia lodu

mL                            masa lodu

CW                            ciepło właściwe wody

mW                    masa wody w kalorymetrze

CK                            ciepło właściwe kalorymetru

mK                            masa kalorymetru z mieszadełkiem

R                            objętościowe ciepło właściwe szkła i rtęci

V                            objętość zanurzonej części termometru

T...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin