Na Thermomix.pdf
(
172 KB
)
Pobierz
Dla lubiących ciasto drożdżowe podaję przepis:
Dla lubiących ciasto drożdżowe podaję przepis:
Do garnka dać:
- 1 szklankę mleka
-
1
/
2
kostki margaryny (ja używam Kasię)
ustawić czas 4 min., temp. 60, obr. 2.
Jak margaryna się rozpuści dodać
- 50 g drożdży
-
1
/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 450 g mąki tortowej
- szczyptę soli
-
1
/
2
opak. cukru wanilinowego
Wyrabiać 3 min., obr. Interwał.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (to są proporcje na blachę 24x28 cm), odstawić do rośnięcia na
20-30 minut. Posypać kruszonką (wg przepisu z książki głównej TM) i piec 30 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja mam piec gazowy bez termoobiegu). Ciasto jest
puszyste i niesłodkie.
Przed pieczeniem można wyłożyć na wierzch owoce.
Podaję obiecany przepis:
Chleb pszenno-żytni na miodzie:
130g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
60g drożdży
400g mąki pszennej
100g mąki żytniej
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej (ja daję zwykłą nescę)
3,5 MT wody + ziarna słonecznika, dyni
1) ziemniaki rozdrabniamy w naczyniu 2sek/obr.4
2) dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy 3.5min/interwał
3) ciasto przekładamy do formy, posmarować wierzch wodą, wygładzić i zrobić kopystką
kratkę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok 30 min)
4) Nagrzać piekarnik do 180st, piec ok 50 min. Chleb powinien odstawać od formy.
5) Po kilku minutach wyjąć chleb z foremki.
Smacznego!
Rada dla osób robiących masło. Najlepiej robić z 500 ml śmietany, wtedy wcześniej się ubije.
Tomek zrobił wczoraj masło czosnkowe z 500 ml śmietany 36% typ MU! i wyszło 230 g
zwykłego masła, a ubijał tylko 1 minutę.
A ja wczoraj wymyśliłam super surówkę:
4 młode marchewki, 4 małe różyczki kalafiora, troszkę soku z cytryny, sól i pieprz, łyżka
jogurtu, łyżka majonezu 4 sek. obr.5 i gotowe
)
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1-2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny
2)
Ciasto:
6 białek
szklanka cukru
ok 100 g wafelków Prince Polo
100g orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
masło do formy
3)
Krem:
6 żółtek
10 łyżek cukru
200g masła
Dekoracja:
150g czekolady
70ml słodkiej śmietanki lub mleka
Wykonanie:
1) Białka ubić na biszkopt 3 min/obr 3 ( z motylkiem), dodawać stopniowo cukier. Wsypać
mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać ok 1 min/obr 3. Biszkopt piec ok
25 min w okrągłej tortownicy (śr. 28cm) w 170st. Ostudzony nasączyć wodą z sokiem z
cytryny.
2) Wafelki PP pokroić, dodać orzechy włoskie, rozdrobnić w naczyniu 3-4sek/obr. 4-5-6),
dodać wiórki i wymieszać w misce.
6 białek ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3 i dalej ubijając dodać cukier. Wyjąć do miski i
delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Piec ok. 20 min w 170st. Ostudzić.
3) Żółtka ubić z cukrem 3 min/temp 50st., obr. 4 (z motylkiem). Wyjąć, ostudzić. Masło
utrzeć 30sek/obr. 3 i dalej ucierając połączyć z masą żółtkową. Na namoczony biszkopt
kakaowy wyłożyć krem maślany, a potem ciasto z wafelkami. Lekko docisnąć.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką 50st/obr 4. Ostudzić, polać ciasto. Schłodzić w lodówce.
Do nasączenia można dodać alkoholu.
Ja robiłam w TM sernik na zimno i sernik z brzoskwiniami i ani razu twaróg nie uciekał mi z
maszyny
Lila ja robię biszkopt w TM:
6 jajek
6 łyżek cukru
ucieram z motylkiem 4 min temp.37 stopni obr.4
dodaję 6 łyżek mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszam chwilkę na obr.2
potem wylewam na blachę i piekę ok.30 minut.
to chyba chlebek turecki, faktycznie pyszny
:P
chleb turecki
Składniki:
3 MT wody
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
3 łyżki kawy Inki
3 łyżki oleju
50 g rodzynek
Wszystkie składniki oprócz rodzynek wymieszać - 2 minuty, interwał.
Dodać rodzynki, wymieszać - 10 s, obr. 7.
Przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika na 70 stopni do wyrośnięcia,
następnie piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Moje uwagi - 50 g drożdży to trochę za dużo, bo chlebek aą za bardzo wyrasta i
ledwo się mieści w naprawdę dużej keksówce. Wczoraj zrobiłam ten chlebek
ponownie i dałam 35 g drożdży - wyrósł bardzo ładnie, więc naprawdę 50 g to za dużo.
Do ciasta dodatkowo dałam czubatą łyżkę kakao, żeby chlebek był ciemniejszy.
Mój przepis na chleb
* 35g drożdzy
* łyżeczka fruktozy (lub ok. 10g)
* 250 g ciepłej maślanki lub mleka 0,5%
* 400g mąki, można ciut więcej jesli sie za bardzo lepi do rąk
* trochę oliwy z oliwek
* 2 płaskie łyżeczki soli
* różnego rodzaju ziarna
najpierw daję drożdże, fruktoze, zalewam ciepłą maslanka, dodaje ok. 100g mąki, zamieszam
i zostawiam niech sobie rośnie, co jakiś czas delikatnie mieszam.
Następnie dodaje resztę mąki, sól, ziarna, oliwę i wyrabiam na interwale ok. 2 minuty. Po
wyciągnieciu wyrabiam chwilkę w rekach, formuje, wkładam do foremki i zostawiam co by
wyrósł.
Pieke w ok. 180 st ok. 50-60 minut (mam gazowy piekarnik).
Dzis doszla do mnie Wloska kuchnia, sa szparagi, wklepie przepis, moze komus sie przyda
Skladniki:
1/2 kg swiezych szparagow
1 lyzka masla
1 lyzka cukru
1 szklanka bialego wina
4 zoltka jajek
2 lyzeczki maki kukurydzianej
sol, pieprz
150g kwasnej smietany
posiekana natka pietruszki do posypania
Przyrzadzanie
Obrane szparagi wlozyc do koszyczka ciemniejszymi koncowkami do gory, wlac 3/4 litra
wrzatku, wsypac lyzke cukru i gotowac 5-10 minut, varoma, obr 1
Po ugotowaniu do pustego naczynia miksujacego wlac wino, dodac make, sol, zoltka, nalozyc
motylek i mieszac 6 sekund, 100 stopni, poz 1
Pod koniec dodac smietane i pieprz.
Szparagi polac sosem.
Uwagi: wieksza ilosc szparagow mozna gotowac w Varomie.
Dzis natomiast zrobilam z Lekkiej kuchni zapiekanke ryzowa, pycha. Jesli ktos chce, to tez
moge wklepac przepis.
ZAPIEKANKA RYZOWA.
No to prosze
Skladniki:
1000g wody
1 i 1/2 lyzeczka soli
150g ryzu
700g kapusty pokrojonej na male kawalki, wloskiej albo bialej mlodej
400g wolowiny w kostkach zamrozonej
200g cebuli
2 zabki czosnku
20g oleju
1 puszka pomidorow
1 lyzeczka slodkiej papryki
1/4 lyzeczki pieprzu
250g smietany cremefine do gotowania
Wlewamy wode, dodajemy sol, ryz do koszyczka, kapuste na varome, 25 minut, varoma, obr
1
Do pustego naczynia miksujacego dajemy mieso, rozdrabniamy (ja juz mialam zmielone, ale
20sek/obr 7)
Do pustego naczynia dajemy cebule, czosnek, 3 sek/obr 5
Dodajemy olej, dusimy 2 min/varoma, obr 1
Dodajemy mieso, pomidory z puszki, przyprawy, bez miarki MT dusimy 6 minut/varoma,
wsteczne, obr 1
Dodajemy smietane, zmieniamy obroty, , mieszamy 10 sekund na 4.
Wszystko mieszamy w naczyniu zaroodpornym, zapiekamy z 20 minut w 180 stopniach.
Ja dalam ciut wiecej ryzu, nie wolowine, a wieprzowine (chuda szynka). Naprawde pyszne,
jak golabki, ale lepsze
fajna jest też babka orzechowa
4 jaja + 3/4 szklanki cukru brązowego( wcześniej mielę na puder) obroty 3
dosypać
1 szklanka mąki orkiszowej typ 630
1 szklanka ziemniaczanej
1 szklanka dowolnych orzechów
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 z czubkiem łyżeczki proszku do pieczenia
dolać
3/4 szklanki oleju
zwiększyć obroty do 7-8 przez 1 min i na blachę piec ok 50 min temp 180 st
uwielbiam surówki z marchewki
1/ marchewka , chrzan i kapka majonezu
2/marchewka, jabłko, sok z cytryny, cukier, oliwa
3/ marchewka, zielona pietruszka, odrobina majonezu
4/ marchewka, biała kapusta, por, odrobina majonezu
5/ marchewka, ananas, oliwa
6/ marchewka, jabłko, kapusta pekińska, oliwa
7/marchewka, biała kapusta, rodzynki, sok z cytryny, odrobina majonezu,
8/ marchewka, seler, ananas, rodzynki, sok z cytryny, majonez
P. S używam do surówek majonezu bo jestem uczulona na mleko i śmietany nie stosuję
wcale, ale można stosować zamiennie
Moja ukochana suróweczka, dawniej robiona dużo dłużej na tarce, teraz migusiem w TM:
marchewka
jabłko
śmietana
cukier
sok z cytryny
mniam
a ja polecam surówkę z następujących składników:
1/4 główki białej kapusty, 1/4 główki czerwonej kapusty, papryka, marchewka, cebulka,
rzodkiewki, majonez i przyprawy
tak na 7 sekund bo kiedyś sie zagapiłam i mi sieczka wyszła
Ja bardzo lubię siekać gotowane buraczki na surówkę. Przynajmniej kuchni nie mam
zachlapanej.
A dzisiaj do obiadu zrobiłam surówkę z ogórków kiszonych, cebuli, marchewki i odrobiny
Plik z chomika:
indio24
Inne pliki z tego folderu:
Radość gotowania - Thermomix.pdf
(21804 KB)
TM21.pdf
(13427 KB)
Kuchnia Francuska - Thermomix.pdf
(29489 KB)
Kuchnia Włoska - Thermomix.pdf
(9766 KB)
ABC Przystawki Varoma.pdf
(15914 KB)
Inne foldery tego chomika:
► Allegro
► Ewa gotuje
►Windows 7 Ultimate 32-64BIT. PL Orginał- NOWOŚĆ !!!!!
Bransoletki z muliny(1)
chodakowska
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin