Sałatka z kasztanów.doc

(389 KB) Pobierz
Sałatka z kasztanów

Sałatka z kasztanów

składniki

·         120 g kiełków sojowych

·         200 g jadalnych kasztanów

·         350 g serka tofu

·         1 ogórek sałatkowy

·         2 łyżki oliwy z orzeszków ziemnych

·         kawałek imbiru

·         mały świeży ananas

·         SOS:

·         40 g orzeszków ziemnych

·         1 strąk czerwonego chili

·         2 łyżeczki pasty z krewetek

·         1 łyżeczka soku z limonki

·         3 łyżki oliwy z orzeszków ziemnych

·         1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Kasztany piec na blasze w piekarniku z niewielką ilością wody, aż będą miękkie.
  2. Następnie przestudzić, obrać ze skórki i przepołowić. Kiełki sojowe umyć i blanszować w osolonej wodzie około 1 minuty.Opłukać zimną wodą. Serek tofu pokroić na podłużne plasterki. Na Patelni rozgrzać oliwę z orzeszków ziemnych i usmażyć plasterki tofu na złoty kolor. Serek osączyć z tłuszczu i przestudzić. Ogórek umyć i pokroić na plasterki. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie talarki.
  3. Ananas obrać, pokroić na plastry, usuwając przy tym twardy środek. Składniki sałatki przełożyć do miski i wymieszać.
  4. Przygotować sos. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, następnie zemleć w mikserze. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasionka i bardzo cienko posiekać. Pastę z krewetek, sok z limonki, sól, oliwę z orzeszków ziemnych wymieszać z sobą i dodać orzeszki ziemne i chili. Wymieszać. Sosem polać sałatkę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin