GMO od kuchni.pdf

(589 KB) Pobierz
GMO od kuchni
Wejdmykuchennymidrwiamidowiatanaukiipopatrmynaukowcomnarcebydo-
wiediećiwjakipoóbotrymujeitajemniceGMO.
Zamieszczono 11/01/2011
Genetycznie zmodyfikowane organizmy - czym są i jak się je tworzy? Jakie możliwości dają manipulacje na
materiale genetycznym i co tak naprawdę one oznaczają? Żeby uzyskać odpowiedź na te pytania, wejdźmy
kuchennymi drzwiami do świata nauki i popatrzmy naukowcom na ręce, by dowiedzieć się w jaki sposób
otrzymuje się owo tajemnicze GMO.
Każdy organizm zbudowany jest z komórek. Choć różnią się one od siebie zarówno kształtem, wielkością,
jak i funkcją, wszystkie posiadają w swoich jądrach jednakowe spiralne cząsteczki, czyli DNA (kwas dezok-
syrybonukleinowy). Cząsteczki te są nośnikami informacji genetycznej i stanowią matryce dla syntetyzowa-
nych białek. Każda komórka posiada więc zaszyfrowaną informację o budowie wszystkich białek znajdują-
cych się w organizmie, nawet jeśli sama ich nie wytwarza. Informacja ta to genotyp, zestaw genów jednego
osobnika. Gen zatem jest odcinkiem DNA, w którym zakodowana jest informacja o budowie konkretnego
białka wpływającego na daną cechę organizmu.
Wyobraźmy sobie restaurację, w której pracuje wielu kucharzy - to nasz organizm i budujące go komórki.
Mimo, iż każdy kucharz posiada książkę z przepisami na każde danie serwowane w lokalu, to przecież nie
korzysta z nich wszystkich. Podzieleni są oni na grupy odpowiedzialne za konkretne prace – jedni robią so-
sy, inni makarony, bądź desery itd. Dzięki tej współpracy w kuchni panuje ład, a klienci na czas otrzymują
zamówione dania. Tak właśnie funkcjonuje nasz organizm. Przepis na każdą cząsteczkę białka zapisany jest
w naszej księdze, czyli w DNA. Jest ona uporządkowana w taki sposób, że komórka z łatwością jest w sta-
nie odnaleźć potrzebny fragment i z niego skorzystać, by „zrealizować otrzymane zamówienie”.
Każdy organizm posiada charakterystyczny dla siebie zestaw genów, a więc cząsteczki DNA zawarte w
komórkach poszczególnych organizmów różnią się między sobą. Różnice te są tym większe, im dalszy jest
stopień pokrewieństwa między osobnikami. Jednak kod genetyczny jest uniwersalny, to znaczy, że zapis o
budowie danego białka jest identyczny w każdym organizmie w którym ono występuje, nawet jeśli organi-
zmy te są na tyle daleko spokrewnione, że nie mogą mieć wspólnego potomstwa. Powróćmy do naszej ku-
chennej analogii i załóżmy, że omawiana uprzednio jadłodajnia jest pizzerią, czyli należy do rodzaju z ro-
dziny lokali serwujących kuchnię włoską. Jej jadłospis zbliżony jest zatem bardziej do menu innej włoskiej
restauracji, choćby ekskluzywnej, niż do specjałów z kuchni chińskiej nawet wtedy, gdy ich szefowie posłu-
gują się jednym językiem. Poza bliźniętami jednojajowymi, każdy osobnik posiada wyjątkowy zestaw ge-
nów. Tak samo jedno danie zamówione w dwóch różnych lokalach może smakować zupełnie inaczej. Kon-
kurencja na rynku zmusza bowiem kucharzy do ciągłego ulepszania swoich wyrobów. Tylko najlepiej przy-
stosowani do panujących warunków osiągają sukces. Analogicznie prawo doboru naturalnego zmusza do
walki o byt i warunkuje zmienność wśród organizmów. Dzięki DNA osobniki, które przeżyły, przekazują
potomstwu swoje cechy przystosowawcze. Nic więc dziwnego, że u organizmów rozmnażających się płcio-
wo tak ważną rolę odgrywa dobór odpowiedniego partnera. Jako nosiciel połowy genów wspólnego potom-
stwa powinien on odznaczać się cechami umożliwiającymi przetrwanie.
Odkąd człowiek nauczył się pozyskiwać pokarm dzięki prowadzeniu hodowli, stało się dla niego istotne
poszukiwanie jak najlepszych cech u roślin oraz zwierząt. Stosując odpowiednie zabiegi, takie jak krzyżo-
wanie oraz selekcja, mógł on w pewnym stopniu wpłynąć na jakość uzyskanych plonów oraz przychówku.
Metody te są jednak czasochłonne i nie umożliwiają dokładnej selekcji pożądanych cech z puli genowej
nawet najznakomitszych rodziców.
Naprzeciw marzeniom hodowców wyszła nauka. Dzięki rozwojowi biologii molekularnej zyskaliśmy moż-
liwość manipulacji komórkowymi procesami odpowiedzialnymi za przekazywanie cech następnym pokole-
niom. Posiadając dostateczną wiedzę można przestać korzystać z książki kucharskiej matki natury i zacząć
tworzyć własne, niepowtarzalne kombinacje: wpływać na aktywność genów oraz wprowadzać do organi-
zmów ich dodatkowe kopie, poprawiając w ten sposób wybrane przez nas cechy. Realna staje się również
wymiana genów pomiędzy odrębnymi gatunkami.
budowa DNA i biosynteza białka
Przepis na GMO (ang. Genetically Modified Organizm ), czyli organizm, którego materiał genetyczny został
zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych.
Składniki :
geny dawcy – wyiolowanygenwarunkującypożądanąprenacech
820091561.001.png
organizm poddawany modyfikacji – adokładniejjegopojedyncekomórki
geny selekcyjne (markerowe) – warunkująodpornoćnaantybiotykilubherbicydy
genyreporterowe(wiualiujące)– powodująyntebarwnika
restryktazy – enymynaywanenożycamiinżynieriigenetycnejktóreroponająitnąpecyicneekwen-
cjeDNpowtałewtenpoóbwolnekońcenicimożnadopaowaćdoinnychcątecekDNpoddanych
podobnemu zabiegowi;
ligaza DNA – enymktóryklejapociteragmentyDNtworącpomidynimiodpowiedniewiąania
chemiczne;
wektor – wprowadapożądanegenydokomórki
o wektor plazmidowy, wyizolowany z Agrobacterium tumefaciens lub Agrobacterium rhizogenes ; kuli-
tecąteckipoajądrowegoDNpoiadającedolnoćwnikaniadokomórekrolinnychiwbudo-
wywania do ich genomuinormacjigenetycnejwywołującejchoroby
o retrowiruycyliwiruyktórychinormacjagenetycnaapianajetnaRNiprepiywananaDN
wainekowanychkomórkach
Sposób przygotowania:
Przed wykonaniem jakichkolwiek prac musimy wyizolować i rozmnożyć gen, który planujemy wprowadzić
do modyfikowanego organizmu. Odczytywanie kolejności par zasad azotowych na cząsteczce DNA nosi
nazwę sekwencjonowania. Informacje na temat poznanych genomów zamieszczane są w powszechnie do-
stępnych bazach danych. Dzięki temu możliwe jest dobranie odpowiednich enzymów restrykcyjnych oraz
dokładne przewidzenie miejsca, w którym przetną one cząsteczkę DNA. Ważne jest aby cięcia materiału
genetycznego dawcy i biorcy dokonywać za pomocą tego samego rodzaju restryktaz, gdyż umożliwi to po-
łączenie ze sobą powstałych fragmentów.
Następnie przygotowujemy komórki biorcy. Od ich rodzaju zależeć będzie nasze dalsze postępowanie. Przy
dokonywaniu transformacji komórek roślinnych należy wcześniej usunąć ścianę komórkową, która na ogół
uniemożliwia przeniknięcie obcego DNA do jądra. Komórki zwierzęce oraz mikroorganizmy otoczone są
jedynie błoną komórkową, dlatego nie wymagają takiego zabiegu.
Istnieje wiele sposobów wprowadzania genu do komórki (dokonywania transfekcji).
Metody pośrednie posługują się tak zwanymi wektorami, czyli nośnikami informacji genetycznej posiadają-
cymi naturalną zdolność wprowadzania swoich genów do obcych komórek. Po wstawieniu odpowiedniego
fragmentu DNA do takiej cząsteczki poddaje się ją inkubacji wraz z komórkami organizmu biorcy.
Istnieją również metody bezpośredniego wprowadzania ganów do komórek. Są one bardziej uniwersalne,
gdyż nie wymagają doboru odpowiedniego wektora. Aby pokonać barierę błony komórkowej wykorzystuje
się chemiczne i fizyczne czynniki zwiększające jej przepuszczalność takie jak prąd elektryczny (elektropo-
racja) lub glikol polietylenowy (PEG). DNA wprowadza się również za pomocą maleńkich igieł (mikroin-
iekcja), armatek genowych, które wstrzeliwują do komórki złote lub wolframowe pociski opłaszczone ge-
nami (mikrowstrzeliwanie, biolistyka) oraz kuleczek błonowych zwanych liposomami, wewnątrz których
zamyka się potrzebne geny.
Bez względu na to, którą metodą się posłużymy powinniśmy sprawdzić jej efektywność zanim zdecydujemy
się na przeprowadzenie dalszych etapów doświadczenia. Identyfikacja transformowanych komórek jest
możliwa dzięki wprowadzeniu do nich dodatkowych genów warunkujących łatwo dające się zidentyfikować
cechy, takie jak np. fluorescencja lub wzrost na podłożu zawierającym antybiotyk lub herbicyd.
Po dokonaniu selekcji namnażamy uzyskane komórki uzyskując z nich w pełni rozwinięty organizm.
etapy transformacji komórek roślinnych i zwierzęcych
Po opanowaniu sztuki manipulacji genami jedynym ograniczeniem pozostaje wyobraźnia. W wielu osobach
ten ogrom możliwości rodzi obawy i nieufność – nieodłącznych towarzyszy każdej wielkiej zmiany. Dlatego
zanim założymy fartuch i zaczniemy tworzyć świat według własnych upodobań, musimy uświadomić sobie,
że niektóre połączenia bywają ciężkostrawne. Zwłaszcza, że póki co, jest to jest kuchnia typowo kawalerska.
Nie znaczy to jednak, że mamy zaprzestać wszelkich prób, gdyż tylko dzięki nim nabierzemy wprawy i
pewności niezbędnych do osiągnięcia sukcesu.
przykładowe zastosowanie organizmów transgenicznych
PRZYKŁADOWY ORGA-
NIZM
CEL
WPROWADZONA CECHA
kukurydza i soja, modyfi-
kacja typu RoundupReady;
Monsanto; to jedna z naj-
ctychmodyikacji ro-
linwarunkujeonaod-
pornoćnaglioatcyli
odporność na herbicydy:
ROŚLINY
polepszenie war-
tości użytkowej
roślin
dzięki genom kodującym enzy-
my rozkładające środki chwa-
stobójcze można stosować her-
820091561.002.png
bicydy totalne do selektywnego
niszczenia chwastów oraz obni-
żyć koszty produkcji (ograni-
czenie liczby oprysków, swo-
bodniejszy wybór terminów);
ubtancjcynnąherbi-
cydu totalnego Roundup;
bawełnaodpornanadia-
łanieglioatuBayerBio-
Science N.V;
jabłońodpornanaparch
jabłoni ( Venturia inequal-
is) ; Plant Research Interna-
tional - Dept. Genetics and
Breeding; choroba powo-
dujeobniżenie plonowania
oranacneołabienie
drzew, metabolity grzyba
mogąpowodowaćrakau
cłowieka;
odporność na choroby bakte-
ryjne, grzybowe i wirusowe:
roślina sama produkuje substan-
cje chroniące ją przed patoge-
nami;
kukurydza odporna na
niektórekodnikirdu
Lepidopteranpomacnic
proowiank( Ostrinia nu-
bilalis) , motyla nocnego
któregolarwyżerująna
kolbachiwłodygachSyn-
genta Seeds SAS;
odporność na szkodniki owa-
dzie:
rośliny stają się toksyczne dla
szkodników dzięki genom tok-
syny Cry naturalnie występują-
cej w bakterii Bacillus thurin-
giensis - do tej pory stosowanej
w formie oprysków; metoda
pozwala na zwalczanie szkodni-
ków przy jednoczesnym zacho-
waniu korzystnych gatunków;
kukurydza odporna na
tonkkukurydianą( Dia-
brotica virgifera ), szkodni-
kapowodującegoogrom-
ne straty gospodarcze;
Monsanto Europe S.A.;
zwiększona tolerancja na stre-
sy środowiskowe:
ziemniak odporny na stres
cieplny; CSIC;
ryżodpornynatreolny
orauIRT
możliwość prowadzenia hodow-
li w nieprzyjaznych warunkach;
lenomienionejwłaci-
wociwłókienwiko-
nejodpornocinachoroby
orawłaciwociachpre-
ciwutleniającychUniwer-
ytetWrocławki
poprawa cech jakościowych
roślin;
kukurydza produkującaw
naionachlipażołądko-
wąlubpreciwciałamo-
noklonalne RM2 i MR3
wykorzystywane w lecze-
niu raka; Meristem Thera-
peutics;
medycyna ;
biofabryki, czyli
wykorzystanie
możliwości pro-
dukcyjnych ro-
ślin
produkcja biofarmaceutyków:,
przeciwciał, hormonów, szcze-
pionek
rzodkiewnik pospolity,
łonecnikrepakioja
wytwarającepolihydrok-
syalkalolan (PHA), wyko-
przemysł;
Zgłoś jeśli naruszono regulamin