Składniki:
Ciasto I:
· 1,5 szkl. mąki
· 1 szkl. cukru
· 8 łyżek letniej wody
· 10 łyżek oliwy
· 4 jajka
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Upiec tak jak biszkopt w wąskiej blaszce - jak na keks.
Ciasto II:
· Składniki tak jak wyżej za wyjątkiem mąki, której odejmujemy 2 łyżki a dodajemy 2 łyżki kakao.
Masa
· 1,5 kostki masła
· 3/4l mleka
· budyń waniliowy bądź śmietankowy
Sposób wykonania:
Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodać powoli zimną masę budyniową.
Ciasto pokroić w kromki. Każdą posmarować masą i przykładać na przemian raz ciemną raz jasną. Na końcu całość posmarować resztką masy i posypać skruszoną kromką ciasta jasnego Ewentualnie zamiast tej kruszonki można polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. SMACZNEGO!!!
grzegorz_184