tort kokosowo-ananasowy, pina colada.doc

(124 KB) Pobierz

Tort kokosowo-ananasowy Piňa Colada 


Przepis pochodzi z książki kucharskiej Podróże kulinarne Iwci.

Przygotowanie: 2 godziny

Kaloryczność: 600 kcal/porcja

Trudność: średnio trudne

 

Składniki na 20 porcji
 

biszkopt według mojego przepisu (najlepiej upiec dzień wcześniej)

 

 

krem kokosowy:

 

 

0,9 l mleka

 

 

6 żółtek

 

 

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

1,5 szklanki cukru

 

 

2 kostki miękkiego masła (nie z olejem)

 

 

kilka łyżek soku z ananasa lub sok z 1/2 cytryny

 

 

20 dag wiórków kokosowych

 

 

puszka ananasa

 

 

słoik dżemu ananasowego

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

W jednej szklance mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotować. Ubić żółtka z cukrem, dodać mleko z mąką ziemniaczaną, wszystko dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając od momentu wrzenia przez około 3 minuty. Pod koniec wsypać około 15 dag wiórków kokosowych, jeszcze raz dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie rozetrzeć masło na biały puch, a następnie dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Do kremu można dodać trochę soku z ananasa lub cytryny.

 

 

 

 

2.

Biszkopt podzielić na 3 części. Do nasączenia można użyć soku z ananasa z puszki, wymieszanego z odrobiną wody lub herbaty, cukru oraz kieliszkiem alkoholu (wódki lub białego rumu). Dolną część nasączyć ponczem. Ananasa pokroić w drobna kosteczkę, wymieszać z dżemem ananasowym, a następnie wyłożyć na dolą cześć tortu. Następnie wierzch posmarować częścią kremu. Kolejno ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć ponczem i posmarować dość obficie kremem. Przykryć trzecia częścią. Można ją jednak odwrócić, tak by przypieczona cześć znajdowała się w środku. Łatwiej wówczas będzie nasączyć ostatnią część. Wierzch tortu oraz boki wysmarować, pozostałym kremem, posypać obficie ze wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Udekorować według gustu, np. ananasem i gotowymi kulkami Rafaello. Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


fot.: Iwcia
 

Ocena przepisu


 


4.56/5 (90 głosów)

Początek formularza

Dół formularza

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin