Alkohol przedłużył życie niecienim.pdf

(54 KB) Pobierz
Amerykańscy naukowcy odkryli, że małe dawki etanolu zwiększają długość życia pewnego
nicienia nawet dwukrotnie - poinformował serwis eScienceNews. Rezultaty badania
opublikowano w internetowym magazynie "PLoS ONE".
Naukowcy z University of California w Los Angeles obserwowali funkcjonowanie Caenorhabditis
elegans od narodzin aż do śmierci. Jest to rodzaj niepasożytniczego nicienia, który żyje w glebach
klimatu umiarkowanego i żywi się mikroorganizmami, między innymi bakteriami. Jego przeciętna
długość życia wynosi około 15 dni. W sytuacji braku pożywienia nicienie mogą przetrwać od 10 do
12 dni.
Badacze zaczęli podawać robakom małe ilości alkoholu i ku własnemu zaskoczeniu zauważyli, że
"upojone" C. elegans żyją nawet dwa razy dłużej (od 20 do 40 dni).
- Niesamowicie było obserwować jak robaki, które otrzymały niewielkie dawki etanolu, wyglądały
na znacznie bardziej krzepkie niż te, którym nic nie podano - podkreślała Paola Castro, głowa
zespołu badawczego.
Początkowo, naukowcy przypuszczali, że nicienie żyją dłużej dzięki karmieniu cholesterolem
rozpuszczonym w alkoholu. Jednak szybko okazało się, iż to nie cholesterol odpowiada za
długowieczność żyjątek, ale sam etanol. Co ważne, tylko małe ilości etanolu wywoływały
pozytywne efekty - większe dawki powodowały śmierć.
- Skoncentrowanie roztworu odpowiadało łyżce stołowej etanolu rozpuszczonej w wannie pełnej
wody lub jednemu piwu rozpuszczonemu w stu galonach wody - tłumaczył profesor Steven Clarke,
starszy opiekun naukowców.
Badacze ciągle nie wiedzą, dlaczego alkohol wywarł tak dobroczynny wpływ na nicienie. Dalsze
badania będą miały na celu odkrycie zasad działania tego mechanizmu. C. elegans mają blisko
połowę genów wspólną z człowiekiem, więc jeśli naukowcy zdołaliby zidentyfikować gen, który
przedłuża życie robaków, być może przyczyniłoby się to do rozwoju wiedzy na temat procesu
ludzkiego starzenia się. Pracownicy UCLA są zaintrygowani potencjalnymi możliwościami.
- Przyjęło się, że duże ilości alkoholu mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowiek, aczkolwiek
współczesne badania pokazują, że małe lub umiarkowane dawki alkoholu, odpowiadające jednemu
do dwóch kieliszków wina lub jednemu piwu dziennie, mogą redukować ryzyko chorób układu
krążenia i wydłużać życie - zaznaczyła Shilpi Khare, członek zespołu badawczego. (PAP)
932187985.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin