Wieżyczki.doc

(68 KB) Pobierz
Wieżyczki

 

                                                               Wieżyczki


Ciasto:                                                                                                                                                                                         30 dkg mąki,                                                                                                                                                                                  10 dkg cukru pudru,                                                                                                                                                                          1 łyżka cukru waniliowego,                                                                                                                                                                    1 jajko,                                                                                                                                                                                             20 dkg zimnego masła
Poza tym: 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego, cukier puder do posypania;
 

Wykonanie:                                                                                                                                                                                 Mąkę, cukier, cukier waniliowy i zimne masło posiekać na piasek dużym nożem lub tasakiem. Dodać jajko, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum godzinę (można na noc). 
Piekarnik nagrzać do 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Używając foremek o jednym kształcie ale różnej wielkości, wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blasze, piec ok 10 minut na jasnozłoty kolor. Jeszcze gorące ciasteczka przełożyć na kratkę do ostudzenia. Największe ciastko posmarować dżemem, położyć na nim średnie i także posmarować dżemem. Zakończyć piramidkę najmniejszym ciastkiem. Całość posypać cukrem pudrem. 
Ciasteczka można przechowywać kilka dni szczelnie zamknięte, a przed samym podaniem posklejać dżemem i posypać cukrem pudrem.
 

 

                                                                                                       Pustynny piasek


Ciasto:                                                                                                                                                                                          25 dkg miękkiego masła,                                                                                                                                                                  8 dkg cukru,                                                                                                                                                                                     5 dkg cukru pudru,                                                                                                                                                                           1 łyżka cukru waniliowego,                                                                                                                                                        12,5 dkg zmielonych orzechów laskowych,                                                                                                                                    ok. 40 dkg mąki
Ponadto : 3 łyżki cukru kryształu i 1 łyżka cukru waniliowego do obtoczenia 

Wykonanie:
Orzechy bardzo zyskają na smaku i aromacie jeżeli wstawimy je na blaszce na 7-9 minut do nagrzanego piekarnika. Następnie należy je wysypać na ściereczkę, przykryć drugą częścią ścierki i mocno potrzeć otwartą dłonią, wówczas cała łupinka odpadnie. 
Masło zmiksować na pianę, powoli wsypywać cukier, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać zmielone orzechy i już nie miksować, tylko mieszać łopatką. Mąkę również wsypywać powoli, aby ciasto nie było zbyt sypkie (wówczas dolać parę kropli wody, ale ostrożnie!). 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160 °C. 
Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczać je widelcem, układać na blaszce i piec ok 20 minut, aż będą złote. Nie należy się przejmować jeżeli będą lekko niedopieczone w środku - stygnąc "dojdą". 
W głębokim talerzu wymieszać cukry do obtoczenia. Jeszcze gorące ciastka obtaczać w cukrze i układać na kratce do ostygnięcia. 
Gdy ciasteczka całkowicie wystygną można je kilka dni przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
 

 

                                                                Seler z nadzieniem mięsnym

Składniki:
2 porcje
2 średnie selery,                                                                                                                                                                              5 dkg boczku,                                                                                                                                                                                         2 duże cebule,                                                                                                                                                                                       40 dkg chudego mielonego mięsa,                                                                                                                                                       4 plastry bekonu,                                                                                                                                                                           1/2 szklanki śmietany kremówki,                                                                                                                                                                     1/2 szklanki wywaru z jarzyn,                                                                                                                                                            1 łyżka posiekanej natki pietruszki,                                                                                                                                                                        sól, pieprz

Wykonanie:
Selery wyszorować, włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 20 minut. Ostudzić, obrać, przekroić na połówki, wydrążyć a miąższ zmiksować. Boczek pokroić w kostkę,  cebulę również, boczek podsmażyć, dodać cebulę. Dusić chwilę, ostudzić.
Mięso wymieszać z cebulą, dodać zmiksowany seler, doprawić solą i pieprzem dość pikantnie. Farszem napełnić połówki selerów, na wierzchu ułożyć plastry bekonu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę wymieszać z wywarem z jarzyn, zalać selery. Zapiekać ok. 25 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi w sosie koperkowo-śmietanowym.
 

 

                                                                    Tarta lotaryńska


Ciasto :                                                                                                                                                                                               250 g mąki (najlepiej krupczatki),                                                                                                                                                   125 g masła i smalcu,                                                                                                                                                                                szczypta soli,                                                                                                                                                                                 1/3 szklanki wody,                                                                                                                                                                              1 łyżka oleju


Farsz :                                                                                                                                                                                           1/3 szklanki mleka,                                                                                                                                                                           1/3 szklanki śmietany,                                                                                                                                                                     100 g tartego żółtego sera,                                                                                                                                                           3 jajka,                                                                                                                                                                                           125 g chudego boczku,                                                                                                                                                                      sól, pieprz;
łyżka tłuszczu do wysmarowania formy


Przygotować ciasto : masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i oleju. Lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Wysmarować tłuszczem formę o średnicy 24 - 26 cm, wyłożyć ciastem i nakłuć je widelcem.
                                                                                                                                                                                              Przygotować farsz : boczek pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. W salaterce ubić jajka z mlekiem i śmietaną. Dodać tarty ser, sól, pieprz, wymieszać i wylać na ciasto.
 

Piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut
Rady : - można używać samego mleka - wówczas dodać 1-2 łyżeczki mąki i 1 jajko więcej;
- można używać samej śmietany, a jeżeli nie jest zbyt gęsta, dodać 1 łyżeczkę mąki ;
- zamiast boczku można dodać szynkę lub polędwicę wędzoną, lub resztki różnych wędlin lub smażonymi pieczarkami.
 

 

                                                    Kurczak ze szparagami

Składniki:
1 kurczak,                                                                                                                                                                                      3/4l bulionu,                                                                                                                                                                                                      pęczek włoszczyzny (1 marchewka,  1 mały korzeń pietruszki, kawałek bulwy selera, biała część małego pora),                                            2 cebule,                                                                                                                                                                                            6 ziaren czarnego pieprzu,                                                                                                                                                                                 ząbek czosnku,                                                                                                                                                                                      sól, 
1/2 kg szparagów,                                                                                                                                                                                2 łyżki masła,                                                                                                                                                                                  250g pieczarek,                                                                                                                                                                                  łyżka mąki,                                                                                                                                                                                          curry w proszku,                                                                                                                                                                                 1/2 szklanki zielonego groszku,                                                                                                                                                        biały pieprz,                                                                                                                                                                                       150 ml (1/4 szklanki) śmietanki 18%,                                                                                                                                                1 żółtko,                                                                                                                                                                                                               natka pietruszki.

Wykonanie:
Sprawionego kurczaka dokładnie umyć, podzielić na części i włożyć do wrzącego bulionu. Dorzucić oczyszczone i pokrojone na duże kawałki warzywa - włoszczyznę, dodać ziarnka pieprzu, przypieczoną 1 cebulę, ząbek czosnku sól i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ugotowaniu obrać ze skóry i kości, pokroić w kawałki.
Oczyścić szparagi, ugotować je na miękko w osolonej wodzie i pokroić. 
Pieczarki oczyścić i pokroić na ósemki (jak bardzo drobne to na połówki). Pozostałą cebulę zeszklić na maśle, dorzucić pieczarki, przykryć i poddusić. Po kilku minutach dodać curry i łyżkę mąki, dobrze wymieszać i dalej dusić. Wlać 1 szklankę wywaru  z kurczaka i szparagów, wsypać zielony groszek i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec wlać śmietanę, włożyć szparagi i kawałki kurczaka. Jeszcze raz zagrzać, dodać żółtko, doprawić. Podawać posypane natką z ryżem ugotowanym z dodatkiem koperku.
 

 

                                                     Sałatka energetyczna

Składniki:
Porcja na 1-2 osoby
1 mały ogórek,                                                                                                                                                                                               1 średni pomidor,                                                                                                                                                                              3 filiżanki sałaty,                                                                                                                                                                                   1 filiżanka świeżego szpinaku,                                                                                                                                                                                   1-2 filiżanki kiełków pszenicy, lucerny, soczewicy, gryki (jeżeli nie ma kiełków można dodać : marchewkę, seler, pieczarki, czerwoną i białą kapustę, rzodkiewki, cukinię, brokuły),                                                                                                             1/4 filiżanki oliwek,                                                                                                                                                                            1/2 filiżanki fasolki,                                                                                                                                                                       groszku,                                                                                                                                                                              orzechów,                                                                                                                                                                                                   nasion słonecznika;


Sos podstawowy :                                                                                                                                                                          1 ząbek czosnku,                                                                                                                                                                              3 łyżki oliwy,                                                                                                                                                                                        1 łyżeczka świeżego soku z cytryny,                                                                                                                                                    sól (gruboziarnista),                                                                                                                                                                      pieprz;

Wykonanie:
Przygotować sos: zmiażdżyć ząbek czosnku, wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na 15-20 minut.
Ogórek obrać i pokroić w kostkę, pomidor - w cząstki. Sałatę i szpinak opłukać i pociąć na drobne kawałki. Wszystkie składniki włożyć do dużej salaterki, polać sosem, wymieszać. Wszystkie składniki są wymienne i dowolne, należy tylko utrzymać ilość pomidorów i ogórków ze względu na dużą zawartość wody.

 

                                                       Sałatka francuska

Składniki:
Porcja na 3 osoby
5 cykorii,                                                                                                                                                                                          5 dużych pieczarek,                                                                                                                                                                        1 średni seler,                                                                                                                                                                                 2 jabłka,                                                                                                                                                                                                  1 łyżka soku z cytryny,                                                                                                                                                                        sól, pieprz;
majonez,                                                                                                                                                                             musztarda francuska,                                                                                                                                                                     łyżeczka sosu sojowego;

Wykonanie:
Cykorię pokroić drobno, jabłka w kostkę a  pieczarki plasterki, seler utrzeć na tarce jarzynowej. Majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku sosem sojowym. 
Składniki sałatki dokładnie wymieszać, polać majonezem, doprawić solą i pieprzem.

 

 

                                      Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i jarzyn

 

Składniki:
1 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,                                                                                                                                                    4 1/2 szklanki wody,                                                                                                                                                                          1 pęczek włoszczyzny (1 duża marchewka, 1 mała pietruszka, 1/4 bulwy selera, biała część niedużego pora),                                                           10 dkg fasolki szparagowej,                                                                                                                                                         kilka różyczek kalafiora,                                                                                                                                                          1średnia cebula,                                                                                                                                                                                       sól, pieprz,                                                                                                                                                                                       1/2 szklanki śmietany,
masło i tarta bułka do formy.

 

Wykonanie:
Kaszę opłukać, odcedzić, wsypać na wrzącą, osoloną wodę i gotować na małym ogniu często mieszając. Gdy kasza będzie miękka, wyłożyć na miskę i ostudzić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Pokroić w krążki lub w kostkę, fasolkę w ukośne kawałki. Rondel wysmarować masłem, oprószyć tartą bułką, nałożyć warstwę kaszy, na niej ułożyć jarzyny i przykryć kaszą, posypać pieprzem. Zalać śmietaną i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec.
Zapiekankę można podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
 

 

 

                                              Kaszka krakowska na grzybowym smaku

 

Składniki:
Garść suszonych grzybów,

40 dkg kaszki krakowskiej

 

Wykonanie:
Ugotować garść suszonych grzybów, posiekać drobno, a na kipiącym smaku grzybowym, dodawszy łyżkę masła, zasypać  zatartej wprzód jajem kaszki krakowskiej. Niech się wolno gotuje, pod przykryciem, potem wyrzucić na miskę, wymieszać z grzybami, a włożywszy do kamiennej rynki, przykryć i wstawić do piecyka, aby się dobrze wyprażyła. 
Można z tak ugotowanej kaszki zrobić babkę - trzeba tylko do kaszy ostudzonej dodać 2-3 łyżki masła, 1-2 jajka, trochę grzybów posiekanych, dobrze wymieszać, włożyć do rondla masłem wysmarowanego i obsypanego bułką. Do tego podać sos grzybowy.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin