PODŁOŻA CZOPKOWE1.odt

(28 KB) Pobierz

PODŁOŻA CZOPKOWE

 

  1. RODZAJE PODŁOŻY DO CZOPKÓW

Podłoża czopkowe do sporządzania czopków, globulek i pręcików dzielą się na dwa zasadnicze typy:

                     Podłoża LIPOFILOWE nierozpuszczalne w wodzie

                      Olej kakaowy

                      Oleje utwardzone

                      Półsyntetyczne glicerydy kwasów tłuszczowych

                     Syntetyczne estry

                     Podłoża HYDROFILOWE rozpuszczające się w wodzie i wydzielinach błon śluzowych:

                     Masy żelatynowo -glicerolowe

Makrogole (glikole polioksyetylenowe)

 

  1. WYMAGANIA STAWIANE PODŁOŻOM

Podłożom czopkowym stawia się wysokie wymagania.

Podłoża te nie mogą:

                      Drażnić błony śluzowej (odbytnicy, pochwy, cewki moczowej)

                      Wywoływać uczuleń

                      Wywierać własnego działania farmakologicznego

                      Wpływać negatywnie na trwałość substancji leczniczej i jej dostępność biologiczną

 

Podłoża czopkowe powinny:

                      Zachowywać stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, aby umożliwić aplikację czopka

                      Topić się w temperaturze ciała ludzkiego albo rozpuszczać w wydzielinach błon śluzowych, w celu odpowiedniego uwolnienia substancji leczniczych

                      Charakteryzować się w stanie stopionym odpowiednią lepkością zapobiegającą szybkiej sedymentacji zawieszonej substancji leczniczej i gromadzeniu się jej w zaostrzonej części czopka, co w konsekwencji może być przyczyną kruszenia czopka podczas aplikacji

                      Charakteryzować się małą różnicą między temp. topnienia a temp. krzepnięcia, w celu umożliwienia szybkiego zastygnięcia stopionego podłoża w czasie sporządzania czopków

                      Podczas krzepnięcia zmniejszać swoją objętość (kontrakcja)co ułatwia wyjmowanie gotowych czopków z form

                      Umożliwiać formowanie czopków przez wytłaczanie w temp. pokojowej i przez wylewanie stopionej masy

                      Odznaczać się dobrymi właściwościami emulgującymi dla cieczy hydrofilowych i lipofilowych

                      Charakteryzować się trwałością chemiczną, ponieważ produkty utleniania mogą drażnić błonę śluzową oraz wpływać na rozkład substancji leczniczych

 

  1. OLEJ KAKAOWY (Oleum Cacao)

Olej kakaowy zwany także masłem kakaowym (Butyrum Cacao), jest tłuszczem naturalnym, składającym się z mieszaniny triglicerydów –oleopalmitynostearynowego, oleodipalmitynowego i oleodistearynowego oraz wolnych kwasów tłuszczowych

Stosowany jest jako podłoże do sporządzania czopków, globulek i pręcików

Olek kakaowy ma stałą konsystencję w temp. pokojowej  i wykazuje właściwą temp. topnienia 30-35°C

Charakteryzuje się małą rozpiętością między temp. topnienia a temp. krzepnięcia dzięki czemu łatwo ulega zescaleniu

Występuje w 4 odmianach polimorficznych α,β,β’,γ które różnią się temp. topnienia

 

                      TEMPERATURA TOPNIENIA ODMIAN POLIMORFICZNYCH OLEJU KAKAOWEGO

 

ODMIANA POLIMORFICZNA

 

TEMPERATURA TOPNIENIA (°C)

 

γ

18

α

21-22

β’

28-31

β

34,5

 

 

Odmiana β ma najwyższą temp. topnienia, jest również najtrwalsza

Olej kakaowy ogrzewany przez dłuższy czas w temp. powyżej 36°C przechodzi po ostudzeniu w odmiany polimorficzne wolno zastygające (odmiany α,β’,γ), proces zastygania masy można przyśpieszyć dodając do niezestalającej się masy niewielkiej ilości rozdrobnionego oleju kakaowego który zawiera odmianę β

Olej kakaowy przy krzepnięciu nie zmniejsza objętości mogą zatem wystąpić problemy przy wyjmowaniu gotowych czopków z form, dlatego smaruje się formy parafiną ciekłą

Olej kakaowy wykazuje skłonności do jełczenia ze względu na dużą zawartość w triglicerydach kwasów nienasyconych, wytworzone wskutek jełczenia nadtlenki mogą rozkładać substancje lecznicze zawarte w czopkach, co utrudnia sporządzanie czopków na zapas, nawet w skali półprzemysłowej

Trwałość oleju kakaowego można przedłużyć przez przechowywanie go w stanie nierozdrobnionym w niskiej temp. chroniąc od światła

Do niekorzystnych cech oleju kakaowego należy również mała zdolność emulgowania wody lub roztworów wodnych substancji leczniczych, liczba wodna oleju kakaowego wynosi 20-30, przez dodatek większości emulgatorów typu w/o można nieznacznie powiększyć zdolność masła kakaowego do emulgowania cieczy

 

Mimo wielu wad olej kakaowy jest najczęściej stosowanym podłożem w recepturze aptecznej, dobrze tolerowanym przez organizm, nadaje się do sporządzania czopków, globulek i pręcików metodą wytłaczania i wylewania

 

  1. PÓŁSYNTETYCZNE GLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

Podłoża tej grupy są wynikiem poszukiwań doskonalszego podłoża czopkowego, które pozbawione byłoby wad oleju kakaowego

Dzięki rozwojowi chemii tłuszczów po drugiej wojnie światowej wprowadzono liczne lipofilowe masy czopkowe, które mają zastosowanie przede wszystkim do sporządzania czopków metodami przemysłowymi

Pod względem chemicznym są mieszaniną triglicerydów nasyconych kwasów tłuszczowych :laurynowego, mirystynowego, palmitynowego i stearynowego

Podłoża te otrzymuje się przez hydrolizę naturalnych glicerydów zawartych w olejach roślinnych – kokosowym lub palmowym

Produktem są wolne kwasy tłuszczowe, które po oddzieleniu kwasów o krótkich łańcuchach węglowych (działają drażniąco na błonę śluzową odbytnicy) i uwodornieniu wiązań nienasyconych poddaje się estryfikacji glicerolem

Podłoża te łatwo uwalniają substancje lecznicze oraz odznaczają się małą rozpiętością pomiędzy temp. topnienia a temp. krzepniecia , odpornością na jełczenie oraz łatwością wyjmowania z form(zjawisko kontrakcji)

 

Są one jednak bardziej kruche i łamliwe na skutek braku glicerydów niższych i nienasyconych kwasów tłuszczowych

Dzięki obecności mono i diglicerydów maja one dobre właściwości zawieszające i emulgujące ; umożliwiają wprowadzenie do nich w stanie stopionym  wody w ilości prawie równej ich masie z utworzeniem emulsji w/o

Półsyntetyczne glicerydy kwasów tłuszczowych stanowią dobre podłoża do czopków , zwłaszcza z substancjami zwiększającymi lub zmniejszającymi temp. topnienia, albo wymagającymi dobrego zawieszenia lub zemulgowania

 

Wprowadzone zostały do wielu farmakopei m.in. Do FPVI pod nazwami Adeps neutralis, Adeps solidus, Massa Estarinica, Massa suppositorium

Produkowane przez różnych producentów różnią się między sobą głównie temp. topnienia, rozpiętością między temp. Topnienia a temp. Krzepnięcia ,lepkością i zawartością różnych substancji pomocniczych

Występują one pod różnymi nazwami handlowymi :Witepsol, Massa Estarinum, Massupol, Novata, Suppocire, Adeps solidus

 

  1. PODŁOŻA SYNTETYCZNE

Przy sporządzaniu czopków metodą wylewania stosuje się również podłoża o charakterze estrów np. ftalan cetylowy, przykładem jest m.in. Lasupol

Stopione podłoże krzepnie szybko i łatwo oddziela się od formy, o ile nie jest ogrzane do temp. Powyżej 70 °C, gdyż wówczas zmieniają się jego właściwości fizyczne, m.in. lepi się do ścian formy

Korzystne jest wylewanie czopków w temp. 40-45°C

Ujemne cechy tego podłoża to kruchość czopków i szybka deformacja w czasie upałów

 

  1. MASY ŻELATYNOWO- GLICEROLOWE

Podłożami tego typu są masy żelatynowo- glicerolowe, które rozpuszczają się w wydzielinach jam ciała w temp. ciała ludzkiego

Najczęściej stosuje się następujący skład masy żelatynowo- glicerolowej do sporządzania globulek dopochwowych :15cz. żelatyny, 70 cz. glicerolu  i 15cz. wody

Substancję leczniczą rozpuszcza się lub zawiesza w wodzie i dodaje rozdrobnioną żelatynę, następnie dodaje się glicerol i ogrzewa płyn na łaźni wodnej , po rozpuszczeniu żelatyny masę wylewa się do form, chłodząc do zastygniecia

Zwiększenie ilości żelatyny w tym podłożu powoduje wzrost twardości podłoża i przedłużenie czasu jego rozpuszczenia

W przypadku sporządzania pręcików docewkowych należy zwiększyć ilość żelatyny do 26 cz., wody do 24cz. natomiast glicerolu powinno być 50cz.

Zaletą podłoży żelatynowo- glicerolowych jest ich rozpuszczalność w wodzie, a więc i w wydzielinach jam ciała

Wadą jest obecność glicerolu, który działa odwadniająco i może oddziaływać lekko drażniąco na jelito grube

Podłoża te mogą być użyte do sporządzania czopków przeczyszczających ze względu na dużą zawartość glicerolu, który na skutek osmotycznego drażnienia pobudza perystaltykę jelit

 

Należy pamiętać, że podłoża te tworzą niezgodności z niektórymi substancjami  np. kwasem salicylowym, metenaminą, taniną i innymi garbnikami, solami glinu i wapnia, wodzianem chloralu

Ze względu na to, że żelatyna jest dobrym podłożem do rozwoju bakterii korzystne jest dodanie do mas żelatynowo- glicerolowych środków konserwujących

 

  1. MAKROGOLE

Makrogole (glikole polioksyetylenowe, PEG) sa mieszaniną polimerów tlenku etylenu

Jako podłoża czopkowe stosuje się stałe polimery o różnych masach cząsteczkowych (m.cz. 2000-6000) lub ich mieszaniny z makrogolami płynnymi (m.cz. 200-600) lub o konsystencji mazistej (m. cz. 1000-1500)

Makrogole stałe topią się w temp. 54-60 °C

W miejscu aplikacji ulegają powolnemu rozpuszczeniu w wydzielinach błon śluzowych , dzięki czemu uzyskuje się spowolnione uwalnianie substancji leczniczej

Dodatek makrogoli płynnych do stałych wpływa na szybsze rozpuszczenie masy czopkowej

 

Przez dobór odpowiedniego składu mieszaniny makrogoli otrzymuje się masę o pożądanych właściwościach plastycznych i odporności mechanicznej

Podłoża z makrogoli stosowane są przede wszystkim do sporządzania globulek dopochwowych , a także czopków o działaniu miejscowym

Nie należy ich stosować do sporządzania  czopków zawierających substancje o działaniu ogólnym, ponieważ są one higroskopijne i powodują osmotyczne odciąganie wody z błony śluzowej w miejscu aplikacji, co może spowodować bolesność oraz utrudnienie wchłaniania substancji leczniczej

 

Dodatek 20-30% wody do tego podłoża lub zwilżenie czopka wodą przed aplikacją zapobiega temu zjawisku

Zaletą podłoży z makrogolami jest ich trwałość oraz możliwość rozpuszczenia w nich wielu substancji leczniczych

Podłoża te powodują niezgodności m.in. z garbnikami, kwasem salicylowym, kwasem acetylosalicylowym, solami rtęci, jodem, jodkami, chininą, penicyliną, rezorcyną, fenobarbitalem, balsamem peruwiańskim

Czopki, globulki i pręciki docewkowe z makrogolami formuje się przez wylewania

 

Do podłoży hydrofilowych zalicza się również galaretki z agarem o składzie 2cz. agaru, 50cz. glicerolu,48cz. wody oraz żel stearynianu sodu w glicerolu stosowany w czopkach glicerolowych

 

  1. DOBÓR PODŁOŻA

Dobór właściwego podłoża warunkuje w wielu przypadkach właściwą dostępność biologiczną substancji leczniczych i skuteczność działania stosowanych leków

Wybór podłoża czopkowego zależy od:

                      Sposobu działania substancji leczniczej-działania ogólnego lub miejscowego

                      Drogi podania-doodbytnicza, dopochwowa, do cewki moczowej

                      Właściwości substancji leczniczej i jej zgodności z podłożem

                      Stabilności substancji leczniczej w podłożu

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin