WINO Z CZERWONYCH PORZECZEK.doc

(22 KB) Pobierz

Wino z Czerwonych Porzeczek

 

Przepis nr. 01

 

Porzeczki białe i czerwone nadają się do wyrobu pierwszorzędnych win. Im owoce są dojrzalsze, tym lepsze uzyskamy wino. Jeśli mamy niezbyt dojrzałe porzeczki, to trzeba je zostawić na kilka dni w suchym, przewiewnym miejscu, celem dojrzenia.
Porzeczki należy umyć i obrać skrupulatnie z szypułek i łodyżek z powodu ich gorzkiego smaku. Owoce należy zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem.
Porzeczki posiadają dość dużo kwasu i dlatego czasem sok porzeczkowy rozcieńcza się wodą w stosunku nawet 1l soku : 2l wody. Powstałą miazgę należy zalać odpowiednią ilością wrzącej wody i po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży. Po dwudniowym nafermentowaniu, przecedzić, dodać roztworu cukru (jeśli dużą ilość to w dwóch ratach) i fermentować.

Przykład na 10l wina:

Wino z CZERWONYCH porzeczek

wino 9%

wino 11%

wino 17%

4kg porzeczek

4,5kg porzeczek

4,5kg porzeczek

6l wody

6l wody

5l wody

1,2kg cukru

1,7kg cukru

2,8kg cukru

2g pożywki

3g pożywki

4g pożywek

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin