Ukraińskie gołąbki.doc

(75 KB) Pobierz
Ukraińskie gołąbki

Ukraińskie gołąbki

 

Składniki

·         główka białej kapusty,

·         1/2 kg mięsa mielonego (mieszane),

·         woreczek ryżu,

·         4-5 marchewek,

·         2 średnie cebule,

·         sól, pieprz, liśc laurowy,

·         kostka rosołowa, śmietana, koncentrat pomidorowy

Opis przygotowania

- kapustę sparzyc, oddzielic liście i zblanszowac je 1 min, - przelać zimną wodą, ściąć grube nerwy, - ugotować ryż, trochę dłużej niż pisze na opakowaniu, żeby był kleisty, - marchewki zetrzeć na grubej tarce, - cebulę pokroić w kostkę - rozgrzać 2-3 łyżki oleju, usmażyć na złoto cebulę, dodać 2 starte marchewki i chwilę podsmażyć razem, - do mięsa dodac ryż, i usmażoną cebulkę z marchewką, wymieszać i przyprawić do smaku, - na liście kapusty układać porcje mięsa i zwijać gołąbki, - na dno rondla wyłożyć część pozostałej marchewki i układać na niej gołąbki, przykryć pozostałą marchewką, dodać liść laurowy, - rozpuścić kostkę rosołową, wymieszać z mąką i śmietaną, zalać gołąbki, - dusic do miękkości (ok.50 min)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin