gołąbki i saszetki
Składniki
kapusta biała lub włoska1kg mielonego(ja kupuje łopatke i miele)2woreczki ryzu4duze cebuleliscie porysól,pieprz
Kapuste gotujemy,sciagajac liscieDo mielonego dodajemy ugotowany na poł-miekko ryz,cebule kroimy w kosteczke i smazymy na mocno brązowy kolor,czym bardziej usmazona tym daje lepszy smak farszowi.Gdy ostygnie dajemy do farszu,doprawiamy sola i pieprzem.Liscie pory kroimy w paseczki i na minute wkładamy do wrzatku.gołabki zawijamy i zawiązujemy porą z miejszych lisci robie saszetki-na srodek liscia włozyc kulke z farszu liscie złapac ku gorze i związac paseczkiem z pory.Do garnka wrzucic lisc laurowy ziele pieprz w ziarkach,ułozyc gołabki podlac woda dać kostke bulionowa.Jesli mamy jakis tłuszcz z pieczenia miesa wlewamy do gołabkow.Gotujemy ok30minut.
rysioo4