Gołąbki z młodej kapuchy.pdf

(323 KB) Pobierz
408667908 UNPDF
Składniki
2 główki młodej kapusty, 1 kg mięsa mielonego, pół szklanki ryżu, szczypiorek (zamiast
cebuli), koperek zielony, suszony majeranek, tymianek, czosnek granulowany, papryka
czerwona w proszku, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Z kapusty wycinamy głąby, a następnie ją parzymy (nie długo, aby tylko trochę
zmiękła), oddzielamy liście Ryż gotujemy 1 i 1/2 szklanki wody (tak długo, aż woda
zniknie).
2. Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy pokrojony szczypiorek i koperek, trochę
majeranku, tymianku, czosnku, mieloną paprykę, sól, pieprz, ugotowany ryż i wyrabiamy
masę
3. Z liści ścinamy zgrubienia (ostrożnie, żeby nie przeciąć liścia), lub ubijamy tłuczkiem do
mięsa zgrubienie w liściu Mamy przygotowane liście, więc kładziemy na nie wcześniej
przygotowany farsz mięsny i zwijamy
408667908.001.png
4. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, ja zalałam bulionem przygotowanym
z kostek rosołowych, i dusimy około 30 minut
5. Oddzielnie przygotowałam sos pomidorowy do polania
Sos pomidorowy : - w rondelku rozpuściłam 2 łyżki margaryny, wsypałam łyżkę mąki,
wszystko dokładnie wymieszałam i razem chwilę poddusiłam, a później po trochu
dolewałam bulionu, w którym dusiły się gołąbki Jedna uwaga bulion, który będziecie
dolewać do sosu - nie może być gorący, bo zrobią wam się kluchy, musi być lekko
przestudzony Sos trzeba cały czas mieszać po dodaniu bulionu, aż osiągnie ładną
konsystencję Póżniej dodajemy 1-2 łyżek przecieru pomidorowego, i doprawiamy do
smaku pieprzem i solą Ja już nie solę, bo bulion sam w sobie jest słony, ale to zależy od
waszych smaków
Życzę smacznego
! Ponieważ wszystka kapusta nie została zużyta na gołąbki, to ugotowałam jeszcze
bigosik z młodej kapusty, dodając koperek drobno pokrojony, kiełbasę pokrojoną w kostkę
przysmażoną razem z cebulką, a na końcu dodałam przecieru pomidorowego, soli, pieprzu
do smaku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin