TARTA JABŁKOWO-MIGDAŁOWA
Ciasto:
- 20 dag mąki,
- 5 dag cukru pudru,
- 10 dag masła, łyżka śmietany.Masa migdałowa:
- 7 dag mielonych migdałów,
- 8 dag cukru,
- 4 łyżki śmietany.Masa jabłeczna:
- 50 dag jabłek,
- 8 dag cukru, rodzynki.
- Krem:
- szklanka śmietany,
- 2 jaja,
- 5 łyżek cukru,
- pół łyżki mielonego cynamonu
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wylepić nim tortownicę, tworząc wysoki (2 cm) rant, i upiec na jasnozłoty kolor. Wymieszać składniki masy migdałowej i wyłożyć na przestudzone ciasto. Drobno pokroić obrane jabłka, wymieszać z resztą cukru oraz rodzynkami, ułożyć równą warstwą na poprzedniej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem, wstawić do gorącego piekarnika na 20 min. Ciasto to można podawać gorące lub schłodzone.
TARTA KOLOROWA Z OWOCAMI
- 25 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 2 łyżki cukru, jajo,
- 2 łyżki mleka. Nadzienie:
- 50 dag owoców (kiwi, banany, truskawki),
- 2 łyżki konfitury morelowej, opakowanie galaretki owocowej
Z mąki, masła, cukru, jaja i mleka szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Owoce umyć, obrać, pokroić. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę posmarowaną tłuszczem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy i posmarować konfiturą morelową. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać je tężejącą galaretką. Ozdobić bitą śmietaną.
TARTA RÓŻNOBARWNA Z OWOCAMI
- 2 łyżki cukru,
- jajo,
- 2 łyżki mleka.
Nadzienie: 50 dag owoców (kiwi, banany, truskawki), 2 łyżki konfitury morelowej, opakowanie galaretki owocowej
TARTA SŁONECZNA
- 12 dag masła,
- po dwie łyżki oliwy,
- cukru i śmietany,
- 4 brzoskwinie,
- 2 łyżki marmolady lub dżemu brzoskwiniowego,
- 3 łyżki pokrojonych migdałów,
- tłuszcz do wysmarowania formy
Z mąki, masła, oliwy, cukru, jaja i śmietany szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Brzoskwinie umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić na cienkie cząstki. Formę do tart wysmarować tłuszczem, wyłożyć rozwałkowanym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Wyjąć, ułożyć owoce i wstawić ponownie na 20 min. Upieczoną tartę posmarować dżemem, a boki obsypać pokrojonymi migdałami.
TARTA TUTTI FRUTTI
Owoce:
- 8 moreli,
- 2 owoce kiwi
- 60 dag malin, porzeczek lub innych owoców jagodowych.
- pół kostki masła,
- szczypta soli. Krem:
- 4 jaja,
- 0,5 l mleka,
- 10 dag cukru,
- laska wanilii lub cukier waniliowy,
- pół łyżki mąki,
- 3 dag masła
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i masło pokrojone na kawałki. Rozrobić palcami, dodając odrobinę wody. Uformować kulę ciasta i odstawić na godzinę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i piec 30 minut w niezbyt nagrzanym piecu. Upieczone ostudzić. Przygotować krem. Do miski wbić żółtka, dodać cukier i mąkę, mieszać, aż masa się spieni. Mleko zagrzać z laską wanilii, wyjąć ją, mleko wlać do masy i, mieszając, ogrzewać na wolnym ogniu, aż utworzy się gęsty krem. Dodać masło, wymieszać i ostudzić. Na upieczoną tartę nałożyć warstwę kremu i umyte osączone owoce.
TARTA Z BRZOSKWINIAMI
- 2 łyżki mleka,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- puszka brzoskwiń,
- 2 łyżki konfitury morelowej,
- galaretka owocowa,
- kiwi
- czereśnie do dekoracji
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Osączone brzoskwinie pokroić na cząstki. Ciasto cienko rozwałkować, wylepić nim żaroodporne naczynie. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 20 min. Ostudzić, posmarować konfiturą morelową, na wierzchu ułożyć owoce i zalać je tężejącą galaretką.
TARTA Z KREMEM I MALINAMI
- czubata szklanka mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 2 żółtka, pół łyżeczki soli. Nadzienie:
- 25 dag malin,
- 10 dag czarnych porzeczek,
- 2 łyżki cukru pudru.Krem:
- 4 żółtka,
- 15 dag cukru,
- szklanka śmietany kremówki,
- łyżka esencji waniliowej
Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę do tarty posmarować cienko tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec je 12-15 min na jasnozłoty kolor. Żółtka i cukier ubić na parze na gęsty krem. Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i, nie przerywając ubijania, wlać do ukręconych żółtek. Gotować na parze, cały czas mieszając (dno garnka z kremem nie powinno dotykać wody). Gdy krem zgęstnieje (będzie się trzymał łyżki), zdjąćgo z ognia. Dodać esencję waniliową. Krem odstawić, by ostygł. Chłodny wylać na upieczoną tartę i wstawić ją na 10 min do lodówki. Tartę obłożyć malinami i porzeczkami, posypać cukrem pudrem.
TARTA Z RABARBAREM
- 1 kg obranego rabarbaru
- 22 dag mąki,
- pół szklanki cukru,
- 15 dag masła,
Krem orzechowy:
- po 2,5 dag orzechów włoskich lub laskowych, masła, mąki i cukru,
- małe jajo,
- tarta bułka.
Zalewa śmietanowa:
- szklanka kwaśnej śmietany,
- 10 dag chudego twarogu,
- 12 dag cukru,
- 5 dag mąki,
- 3 jaja
Składniki ciasta zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie wyłożyć nim wysmarowaną tortownicę. Zemleć orzechy i utrzeć z masłem, mąką, cukrem i jajem. Ciasto posmarować kremem i posypać tartą bułką. Na tak przygotowanym cieście ułożyć drobno pokrojony rabarbar. Składniki zalewy wymieszać na gładką masę i polać nią ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny 10 min.
TARTA Z RODZYNKAMI
- pół kostki masła lub margaryny,
- żółtko, szczypta soli.Warstwa rodzynkowa:
- 20-25 dag rodzynków,
- 10 dag cukru pudru,
- pół szklanki śmietany,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 75 g wódki
Rodzynki umyć, osuszyć, wsypać do miski, zalać wódką i odstawić na godzinę. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 30 min do lodówki. Następnie wylepić ciastem dno i boki (na wysokość 2-3 cm) tortownicy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika na 10 min (ciasto nie powinno się przyrumienić). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z osączonymi z alkoholu rodzynkami, mąką ziemniaczaną i śmietaną. Następnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę i wódką, w której moczyły się rodzynki. Na podpieczonym spodzie rozsmarować przygotowaną masę i wstawić na 20-25 min do gorącego (ok. 200°C) piekarnika. Ciasto to najlepiej podawać gorące lub przynajmniej ciepłe.
TARTA ZE ŚLIWKAMI
- 50 dag mąki,
- kostka margaryny,
- 2 żółtka,
- 20 dag cukru pudru,
- 1/3 szklanki śmietany,
- łyżeczka proszku do pieczenia.,
- 50 dag śliwek,
- 3 jaja, szklanka gęstej śmietany 18-proc.,
- 15 dag cukru pudru
Składniki ciasta posiekać na stolnicy, po czym paroma ruchami zagnieść ciasto, uformować w kulę. Schłodzić w lodówce. Natłuścić tortownicę o średnicy ok. 22 cm, wylepić ciastem, formując dwucentymetrowy rant. Ułożyć na cieście połówki śliwek i posypać je przez sitko cukrem pudrem. Wstawić tartę do pieca nagrzanego do temperatury 220°C i upiec na jasnozłoty kolor. Składniki polewy zmiksować, wylać na podpieczone ciasto i zapiec. Tartę można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno.
TORCIK AGRESTOWY
- 20 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4-5 łyżek mleka,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 4 dag płatków migdałowych. Nadzienie:
- 60 dag agrestu,
- pół szklanki soku z jasnych winogron,
- 7 dag cukru,
- 7 dag mąki ziemniaczanej,
...
bakawojtek