T.doc

(228 KB) Pobierz
TARTA RÓŻNOBARWNA Z OWOCAMI

TARTA JABŁKOWO-MIGDAŁOWA

Ciasto:

-               20 dag mąki,

-               5 dag cukru pudru,

-               10 dag masła, łyżka śmietany.
Masa migdałowa:

-               7 dag mielonych migdałów,

-               8 dag cukru,

-               4 łyżki śmietany.
Masa jabłeczna:

-               50 dag jabłek,

-               8 dag cukru, rodzynki.

-               Krem:

-               szklanka śmietany,

-               2 jaja,

-               5 łyżek cukru,

-               pół łyżki mielonego cynamonu

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wylepić nim tortownicę, tworząc wysoki (2 cm) rant, i upiec na jasnozłoty kolor. Wymieszać składniki masy migdałowej i wyłożyć na przestudzone ciasto. Drobno pokroić obrane jabłka, wymieszać z resztą cukru oraz rodzynkami, ułożyć równą warstwą na poprzedniej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem, wstawić do gorącego piekarnika na 20 min. Ciasto to można podawać gorące lub schłodzone.

 

TARTA KOLOROWA Z OWOCAMI

Ciasto:

-               25 dag mąki,

-               10 dag masła,

-               2 łyżki cukru, jajo,

-               2 łyżki mleka.
Nadzienie:

-               50 dag owoców (kiwi, banany, truskawki),

-               2 łyżki konfitury morelowej, opakowanie galaretki owocowej

Z mąki, masła, cukru, jaja i mleka szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Owoce umyć, obrać, pokroić. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę posmarowaną tłuszczem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy i posmarować konfiturą morelową. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać je tężejącą galaretką. Ozdobić bitą śmietaną.

 

TARTA RÓŻNOBARWNA Z OWOCAMI

Ciasto:

-               25 dag mąki,

-               10 dag masła,

-               2 łyżki cukru,

-               jajo,

-               2 łyżki mleka.

Nadzienie: 50 dag owoców (kiwi, banany, truskawki), 2 łyżki konfitury morelowej, opakowanie galaretki owocowej

Z mąki, masła, cukru, jaja i mleka szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Owoce umyć, obrać, pokroić. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę posmarowaną tłuszczem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy i posmarować konfiturą morelową. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać je tężejącą galaretką. Ozdobić bitą śmietaną.

 

TARTA SŁONECZNA

-               25 dag mąki,

-               12 dag masła,

-               jajo,

-               po dwie łyżki oliwy,

-               cukru i śmietany,

-               4 brzoskwinie,

-               2 łyżki marmolady lub dżemu brzoskwiniowego,

-               3 łyżki pokrojonych migdałów,

-               tłuszcz do wysmarowania formy

Z mąki, masła, oliwy, cukru, jaja i śmietany szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Brzoskwinie umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić na cienkie cząstki. Formę do tart wysmarować tłuszczem, wyłożyć rozwałkowanym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Wyjąć, ułożyć owoce i wstawić ponownie na 20 min. Upieczoną tartę posmarować dżemem, a boki obsypać pokrojonymi migdałami.

 

TARTA TUTTI FRUTTI

Owoce:

-               8 moreli,

-               2 owoce kiwi

-               60 dag malin, porzeczek lub innych owoców jagodowych.

Ciasto:

-               25 dag mąki,

-               pół kostki masła,

-               szczypta soli.
Krem:

-               4 jaja,

-               0,5 l mleka,

-               10 dag cukru,

-               laska wanilii lub cukier waniliowy,

-               pół łyżki mąki,

-               3 dag masła

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i masło pokrojone na kawałki. Rozrobić palcami, dodając odrobinę wody. Uformować kulę ciasta i odstawić na godzinę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i piec 30 minut w niezbyt nagrzanym piecu. Upieczone ostudzić. Przygotować krem. Do miski wbić żółtka, dodać cukier i mąkę, mieszać, aż masa się spieni. Mleko zagrzać z laską wanilii, wyjąć ją, mleko wlać do masy i, mieszając, ogrzewać na wolnym ogniu, aż utworzy się gęsty krem. Dodać masło, wymieszać i ostudzić. Na upieczoną tartę nałożyć warstwę kremu i umyte osączone owoce.

 

TARTA Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto:

-               25 dag mąki,

-               10 dag masła,

-               2 łyżki cukru,

-               2 łyżki mleka,

-               szczypta soli.

Nadzienie:

-               puszka brzoskwiń,

-               2 łyżki konfitury morelowej,

-               galaretka owocowa,

-               kiwi

-               czereśnie do dekoracji

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Osączone brzoskwinie pokroić na cząstki. Ciasto cienko rozwałkować, wylepić nim żaroodporne naczynie. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 20 min. Ostudzić, posmarować konfiturą morelową, na wierzchu ułożyć owoce i zalać je tężejącą galaretką.

 

TARTA Z KREMEM I MALINAMI

Ciasto:

-               czubata szklanka mąki,

-               pół kostki masła,

-               3 łyżki cukru,

-               2 żółtka, pół łyżeczki soli.
Nadzienie:

-               25 dag malin,

-               10 dag czarnych porzeczek,

-               2 łyżki cukru pudru.
Krem:

-               4 żółtka,

-               15 dag cukru,

-               szklanka śmietany kremówki,

-               łyżka esencji waniliowej

Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę do tarty posmarować cienko tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec je 12-15 min na jasnozłoty kolor. Żółtka i cukier ubić na parze na gęsty krem. Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i, nie przerywając ubijania, wlać do ukręconych żółtek. Gotować na parze, cały czas mieszając (dno garnka z kremem nie powinno dotykać wody). Gdy krem zgęstnieje (będzie się trzymał łyżki), zdjąćgo z ognia. Dodać esencję waniliową. Krem odstawić, by ostygł. Chłodny wylać na upieczoną tartę i wstawić ją na 10 min do lodówki. Tartę obłożyć malinami i porzeczkami, posypać cukrem pudrem.

 

TARTA Z RABARBAREM

-               1 kg obranego rabarbaru

Ciasto:

-               22 dag mąki,

-               pół szklanki cukru,

-               15 dag masła,

-               jajo,

-               szczypta soli.

Krem orzechowy:

-               po 2,5 dag orzechów włoskich lub laskowych, masła, mąki i cukru,

-               małe jajo,

-               tarta bułka.

Zalewa śmietanowa:

-               szklanka kwaśnej śmietany,

-               10 dag chudego twarogu,

-               12 dag cukru,

-               5 dag mąki,

-               3 jaja

Składniki ciasta zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie wyłożyć nim wysmarowaną tortownicę. Zemleć orzechy i utrzeć z masłem, mąką, cukrem i jajem. Ciasto posmarować kremem i posypać tartą bułką. Na tak przygotowanym cieście ułożyć drobno pokrojony rabarbar. Składniki zalewy wymieszać na gładką masę i polać nią ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny 10 min.

 

TARTA Z RODZYNKAMI

Ciasto:

-               pół kostki masła lub margaryny,

-               25 dag mąki,

-               żółtko, szczypta soli.
Warstwa rodzynkowa:

-               20-25 dag rodzynków,

-               2 jaja,

-               10 dag cukru pudru,

-               pół szklanki śmietany,

-               łyżka mąki ziemniaczanej,

-               75 g wódki

Rodzynki umyć, osuszyć, wsypać do miski, zalać wódką i odstawić na godzinę. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 30 min do lodówki. Następnie wylepić ciastem dno i boki (na wysokość 2-3 cm) tortownicy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika na 10 min (ciasto nie powinno się przyrumienić). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z osączonymi z alkoholu rodzynkami, mąką ziemniaczaną i śmietaną. Następnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę i wódką, w której moczyły się rodzynki. Na podpieczonym spodzie rozsmarować przygotowaną masę i wstawić na 20-25 min do gorącego (ok. 200°C) piekarnika. Ciasto to najlepiej podawać gorące lub przynajmniej ciepłe.

 

TARTA ZE ŚLIWKAMI

Ciasto:

-               50 dag mąki,

-               kostka margaryny,

-               2 żółtka,

-               20 dag cukru pudru,

-               1/3 szklanki śmietany,

-               łyżeczka proszku do pieczenia.,

Nadzienie:

-               50 dag śliwek,

-               3 jaja, szklanka gęstej śmietany 18-proc.,

-               15 dag cukru pudru

Składniki ciasta posiekać na stolnicy, po czym paroma ruchami zagnieść ciasto, uformować w kulę. Schłodzić w lodówce. Natłuścić tortownicę o średnicy ok. 22 cm, wylepić ciastem, formując dwucentymetrowy rant. Ułożyć na cieście połówki śliwek i posypać je przez sitko cukrem pudrem. Wstawić tartę do pieca nagrzanego do temperatury 220°C i upiec na jasnozłoty kolor. Składniki polewy zmiksować, wylać na podpieczone ciasto i zapiec. Tartę można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno.

 

TORCIK AGRESTOWY

Ciasto:

-               5 dag mąki,

-               pół kostki masła lub margaryny,

-               20 dag cukru,

-               cukier waniliowy,

-               2 jaja,

-               łyżeczka proszku do pieczenia,

-               4-5 łyżek mleka,

-               łyżeczka soku z cytryny,

-               4 dag płatków migdałowych.
Nadzienie:

-               60 dag agrestu,

-               pół szklanki soku z jasnych winogron,

-               7 dag cukru,

-               7 dag mąki ziemniaczanej,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin