K.doc

(147 KB) Pobierz
KANTYCZKA

KACPEREK

-               3/4 szklanki mąki,

-               pół szklanki cukru,

-               6 żółtek,

-               sok z cytryny,

-               3 łyżki cukru pudru,

-               5 dag orzechów włoskich,

-               30 dag dżemu morelowego,

-               3 białka,

-               kilka łyżek płatków migdałowych

Żółtka utrzeć z cukrem na puch i dodać sok z cytryny. Białka ubite na sztywną pianę połączyć z masą z żółtek, mąką, zmielonymi orzechami i wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy średniej wielkości, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec około 35 min. Gdy biszkopt ostygnie, przekroić go na 3 krążki. Przełożyć je przetartym dżemem, posmarować nim również boki i posypać je płatkami migdałowymi, a wierzch - cukrem pudrem. (100 g - 335 kcal).

 

KANTYCZKA

-               2,5 szklanki mąki,

-               półtorej kostki margaryny,

-               8 jaj,

-               2 szklanki cukru pudru,

-               pół szklanki maku,

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia,

-               2 łyżki kakao,

-               2 paczki okrągłych biszkoptów,

-               dżem morelowy lub malinowy

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółt-ku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek.Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180°C do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. (100 g > 395 kcal).

 

KAPUCYNKI

-               15 dag migdałów

-               15 dag cukru

-               Masło

-               25 dag czekolady

-               wafle

Na patelni uprażyć migdały z cukrem na brązowy kolor. Ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej masłem. Wystudzić. Pokruszoną czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, wymieszać z uprażonymi migdałami. Masę nałożyć na pokrojone wafle. Odstawić do ostygnięcia.

 

KARPATKA

Ciasto:

-               szklanka wody

-               1/2 kostki masła

-               1 szklanka mąki

-               1 łyżka proszku do pieczenia

-               5 jajek

Krem:

-               1 l mleka

-               1,5 szklanki cukru

-               4 łyżki mąki pszennej

-               4 łyżki mąki ziemniaczanej

-               2 żółtka

-               2 kostki masła

-               1 zapach waniliowy

Wodę zagotować z cukrem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować. Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

 

KEKS

-               30 dag mąki,

-               20 dag cukru pudru,

-               5 jaj,

-               1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

-               skórka i sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy,

-               40 dag bakalii (mogą być suszone lub kandyzowane śliwki, morele, wiśnie itp

-               cukier puder do posypania,

-               tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie Suszone owoce opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie (na godzinę przed przygotowaniem ciasta), osączyć i pokroić na drobniejsze cząstki. Tłuszcz dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, po 1 jaju i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy, startą skórkę z dokładnie umytej cytryny oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60 min. Po. upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

KEKS II

-               200 g mąki

-               100 g masła

-               4 jajka

-               1/3 laski wanilii

-               150 g cukru

-               100 g skórki pomarańczowej gotowanej w cukrze

-               50 g fig

-               50 g rodzynków

-               20 g tłuszczu do posmarowania pergaminu

Wąską wysoką blachę wyłożyć pergaminem, posmarować papier tłuszczem. Rodzynki i figi umyć i osączyć z wody, a następnie osuszyć na ściereczce, skórkę pomarańczową i umyte figi pokroić w słupki. Rozdrobnione owoce oprószyć mąką. Ciasto przygotować ręcznie lub mechanicznie. Do gotowego ciasta dodać oprószone mąką owoce, ostrożnie wymieszać, wyłożyć do formy, wstawić do pieczenia. Piec w temp. 200 st. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia w formie.

 

KEKS BEZ TŁUSZCZU

-               Po 15 dag mąki i cukru,

-               3 jaja,

-               pół łyżeczki proszku do pieczenia,

-               15 dag bakalii (rodzynków, migdałów, orzechów, daktyli, skórki pomarańczowej)

Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, starannie wymieszać. Dołożyć drobno pokrojone i oprószone mąką bakalie, wszystko razem delikatnie wymieszać. Wąską, długą blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i napełnić ciastem. Piec w średnio gorącym piekarniku.

 

KEKS ŁATWY

-               Po 25 dag mąki,

-               cukru pudru i margaryny,

-               5 jaj,

-               łyżeczka proszku do pieczenia,

-               25 dag bakalii,

-               łyżeczka spirytusu

Margarynę ucierać, dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do utartej masy wlać spirytus i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek oraz drobno pokrojonymi bakaliami. Piec w średnio nagrzanym (150-170°C) piekarniku około 50 min.

 

KEKS MAKOWY

-               Szklanka mąki,

-               szklanka maku,

-               szklanka cukru pudru,

-               4 jaja,

-               3/4 kostki margaryny,

-               półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,

-               zapach migdałowy lub rumowy,

-               łyżeczka mąki ziemniaczanej,

-               3-4 łyżki posiekanych bakalii

Mak opłukać i pozostawić na sicie do wyschnięcia. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę i, wciąż ubijając, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem i mak. Na końcu dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, zapach oraz bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, całość wymieszać. Włożyć ciasto do długiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem. Piec około godziny. 100 g - 410 kcal.

 

KEKS OWOCOWY

-               Czubata szklanka mąki,

-               niepełna szklanka cukru,

-               pół kostki masła lub margaryny,

-               łyżeczka proszku do pieczenia,

-               7 żółtek,

-               3 białka,

-               2 szklanki różnych bakalii,

-               szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki,

-               pół torebki cukru waniliowego

Brzoskwinie i bakalie wymieszać z łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, połączyć z pianą z białek ubitą na sztywno. Dodać owoce, bakalie i resztę mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej pergaminem. Piec ok. godziny w temperaturze 180°C.

 

KEKS ŚWIĄTECZNY

-               30 dag mąki,

-               17 dag margaryny,

-               15 dag cukru,

-               4 jaja,

-               50 ml rumu,

-               2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

-               10 dag rodzynek (najlepiej koryntek i sułtanek),

-               15-20 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie łuskane,

-               daktyle,

-               śliwki kalifornijskie,

-               morele suszone,

-               migdały,

-               skórka pomarańczowa i cytrynowa),

-               sól.

Do przybrania:

-               dżem wiśniowy lub morelowy,

-               bakalie,

-               bułka tarta do posypania formy

Pokrojone bakalie moczyć w rumie przez parę godzin. Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puszystą masę i, nadal ucierając, połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypać do masy. Dokładnie ucierać (najlepiej mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką, rum, proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości). Piec 45-55 min w temperaturze 180-200°C. Wyjąć ciasto z formy, posmarować podgrzanym dżemem, przybrać bakaliami. (100 g > 385 kcal).

 

KEKS Z OWOCAMI

-                 Szklanka mąki pszennej,

-                 3/4 szklanki cukru,

-                 pół kostki masła roślinnego,

-                 łyżeczka proszku do pieczenia,

-                 7 żółtek,

-                 3 białka,

-                 2,5 szklanki bakalii i owoców (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, daktyle, figi, migdały, orzechy łuskane, gruszki, śliwki i brzoskwinie z kompotu),

-                 pół torebki cukru waniliowego

Owoce z kompotu osączyć, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z 1/5 mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, dodać bakalie i owoce oraz resztę mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnych foremek wyścielonych pergaminem. Piec 50-60 min w temperaturze 160-180°C.

 

KLEJNOCIKI

-               22 dag masła

-               18 dag cukru

-               2...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin