KACPEREK
- 3/4 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 6 żółtek,
- sok z cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 dag orzechów włoskich,
- 30 dag dżemu morelowego,
- 3 białka,
- kilka łyżek płatków migdałowych
Żółtka utrzeć z cukrem na puch i dodać sok z cytryny. Białka ubite na sztywną pianę połączyć z masą z żółtek, mąką, zmielonymi orzechami i wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy średniej wielkości, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec około 35 min. Gdy biszkopt ostygnie, przekroić go na 3 krążki. Przełożyć je przetartym dżemem, posmarować nim również boki i posypać je płatkami migdałowymi, a wierzch - cukrem pudrem. (100 g - 335 kcal).
KANTYCZKA
- 2,5 szklanki mąki,
- półtorej kostki margaryny,
- 8 jaj,
- 2 szklanki cukru pudru,
- pół szklanki maku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 paczki okrągłych biszkoptów,
- dżem morelowy lub malinowy
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółt-ku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek.Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180°C do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. (100 g > 395 kcal).
KAPUCYNKI
- 15 dag migdałów
- 15 dag cukru
- Masło
- 25 dag czekolady
- wafle
Na patelni uprażyć migdały z cukrem na brązowy kolor. Ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej masłem. Wystudzić. Pokruszoną czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, wymieszać z uprażonymi migdałami. Masę nałożyć na pokrojone wafle. Odstawić do ostygnięcia.
KARPATKA
Ciasto:
- szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Krem:
- 1 l mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 kostki masła
- 1 zapach waniliowy
Wodę zagotować z cukrem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować. Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
KEKS
- 30 dag mąki,
- 20 dag cukru pudru,
- 5 jaj,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka i sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy,
- 40 dag bakalii (mogą być suszone lub kandyzowane śliwki, morele, wiśnie itp
- cukier puder do posypania,
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie Suszone owoce opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie (na godzinę przed przygotowaniem ciasta), osączyć i pokroić na drobniejsze cząstki. Tłuszcz dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, po 1 jaju i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy, startą skórkę z dokładnie umytej cytryny oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60 min. Po. upieczeniu posypać cukrem pudrem.
KEKS II
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1/3 laski wanilii
- 150 g cukru
- 100 g skórki pomarańczowej gotowanej w cukrze
- 50 g fig
- 50 g rodzynków
- 20 g tłuszczu do posmarowania pergaminu
Wąską wysoką blachę wyłożyć pergaminem, posmarować papier tłuszczem. Rodzynki i figi umyć i osączyć z wody, a następnie osuszyć na ściereczce, skórkę pomarańczową i umyte figi pokroić w słupki. Rozdrobnione owoce oprószyć mąką. Ciasto przygotować ręcznie lub mechanicznie. Do gotowego ciasta dodać oprószone mąką owoce, ostrożnie wymieszać, wyłożyć do formy, wstawić do pieczenia. Piec w temp. 200 st. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia w formie.
KEKS BEZ TŁUSZCZU
- Po 15 dag mąki i cukru,
- 3 jaja,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 15 dag bakalii (rodzynków, migdałów, orzechów, daktyli, skórki pomarańczowej)
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, starannie wymieszać. Dołożyć drobno pokrojone i oprószone mąką bakalie, wszystko razem delikatnie wymieszać. Wąską, długą blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i napełnić ciastem. Piec w średnio gorącym piekarniku.
KEKS ŁATWY
- Po 25 dag mąki,
- cukru pudru i margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25 dag bakalii,
- łyżeczka spirytusu
Margarynę ucierać, dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do utartej masy wlać spirytus i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek oraz drobno pokrojonymi bakaliami. Piec w średnio nagrzanym (150-170°C) piekarniku około 50 min.
KEKS MAKOWY
- Szklanka mąki,
- szklanka maku,
- szklanka cukru pudru,
- 4 jaja,
- 3/4 kostki margaryny,
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
- zapach migdałowy lub rumowy,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3-4 łyżki posiekanych bakalii
Mak opłukać i pozostawić na sicie do wyschnięcia. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę i, wciąż ubijając, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem i mak. Na końcu dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, zapach oraz bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, całość wymieszać. Włożyć ciasto do długiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem. Piec około godziny. 100 g - 410 kcal.
KEKS OWOCOWY
- Czubata szklanka mąki,
- niepełna szklanka cukru,
- pół kostki masła lub margaryny,
- 7 żółtek,
- 2 szklanki różnych bakalii,
- szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki,
- pół torebki cukru waniliowego
Brzoskwinie i bakalie wymieszać z łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, połączyć z pianą z białek ubitą na sztywno. Dodać owoce, bakalie i resztę mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej pergaminem. Piec ok. godziny w temperaturze 180°C.
KEKS ŚWIĄTECZNY
- 17 dag margaryny,
- 15 dag cukru,
- 50 ml rumu,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 dag rodzynek (najlepiej koryntek i sułtanek),
- 15-20 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie łuskane,
- daktyle,
- śliwki kalifornijskie,
- morele suszone,
- migdały,
- skórka pomarańczowa i cytrynowa),
- sól.
Do przybrania:
- dżem wiśniowy lub morelowy,
- bakalie,
- bułka tarta do posypania formy
Pokrojone bakalie moczyć w rumie przez parę godzin. Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puszystą masę i, nadal ucierając, połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypać do masy. Dokładnie ucierać (najlepiej mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką, rum, proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości). Piec 45-55 min w temperaturze 180-200°C. Wyjąć ciasto z formy, posmarować podgrzanym dżemem, przybrać bakaliami. (100 g > 385 kcal).
KEKS Z OWOCAMI
- Szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół kostki masła roślinnego,
- 2,5 szklanki bakalii i owoców (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, daktyle, figi, migdały, orzechy łuskane, gruszki, śliwki i brzoskwinie z kompotu),
Owoce z kompotu osączyć, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z 1/5 mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, dodać bakalie i owoce oraz resztę mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnych foremek wyścielonych pergaminem. Piec 50-60 min w temperaturze 160-180°C.
KLEJNOCIKI
- 22 dag masła
- 18 dag cukru
- 2...
bakawojtek